Spitalele pot achiziţiona medicamentele necesare în baza creditelor de angajare, spune Ministerul Sănătăţii

Wednesday, 11 November 2009, 12:28 Sursă: NewsIn

Spitalele pot achiziţiona fără nicio problemă medicamentele de care au nevoie în baza creditelor de angajare, spune secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Cristian Irimie, acuzând Colegiul Medicilor că nu a informat mai întâi ministerul, ci presa, în privinţa lipsei medicamentelor.
Adaugă părerea ta
Colegiul Medicilor a anunţat mai întâi presa şi nu Ministerul Sănătăţii, a declarat miercuri Cristian Irimie, iar spitalele care se plâng că nu pot achiziţiona medicamente nu ştiu de existenţa creditelor de angajament, care le permite plata în termen de 180 de zile. Dacă unele spitale au cheltuit mai mult decât le permitea bugetul, atunci vina aparţine exclusiv managerilor lor, şi nu medicilor, a adăugat acesta.

Potrivit lui Irimie, singurul medicament care nu se mai găseşte în niciun spital este oxitocina, folosit la naşteri, care era produs de Sicomed, iar după privatizarea acestuia, noul patron a luat decizia de a renunţa la acest medicament.

Colegiul Medicilor din România a anunţat, marţi, că unităţile medicale au sesizat Colegiul cu privire la mari deficienţe în aprovizionarea de medicamente. Reprezentanţii CMR au precizat că numeroase spitale reclamă lipsa medicamentelor şi soluţiilor sanitare, subliniind că în întreaga ţară lipseşte oxitocinul, un medicament de maximă necesitate. De asemenea, nu se găsesc soluţiile perfuzabile, antiinfecţioasele pentru uz sistematic, spre exemplu în spitalele din judeţul Suceava. Tot în judeţul Suceava lipsesc, în cazul programelor de sănătate TBC, antibioticele de bază. Spitalele de psihiatrie reclamă lipsa neurolepticelor incisive, a antidemenţialelor şi a psihotropelor sedative.

În cazul Spitalului Municipal Târgovişte, începând din semestrul al II-lea al acestui an, suma alocată lunar pentru medicamente reprezintă doar 50% din necesar, iar pentru ultimul trimestru al anului nu există finanţare pentru materialele sanitare şi consumabile. La Spitalul de Urgenţă din acelaşi oraş lipsesc materialele care nu se găsesc nici pe piaţă, numărul de internări contractat pe DRG a fost epuizat şi se internează doar urgenţele.

În judeţul Olt lipsesc soluţiile perfizabile şi antibioticele, iar datoriile la medicamente şi materialele sanitare nu au fost achitate. De asemenea, la spitalul Târgu Secuiesc a solicitat suplimentarea fondurilor alocate achiziţionării medicamentelor necesare pentru serviciile medicale spitaliceşti.

Reprezentanţii CMR au adăugat că şi spitalele din Bucureşti se confruntă cu aceleaşi lipsuri, un exemplu fiind Spitalul Universitar. "În continuare, la Spitalul Universitar avem lipsuri majore în ceea ce priveşte antibioticele şi chiar materialele de uz curent (de exemplu fire de sutură). Practic, lipseşte aproape tot, pendulăm într-o lipsă majoră şi o altă lipsă majoră", a declarat dr. Florin Chirculescu, consilier în cadrul Colegiului Medicilor şi şeful Compartimentului de Medicină Toracică din Spitalul Universitar.