Societatea de termoficare Vaslui nu are păcură pe stoc şi nici bani pentru achiziţionarea acesteia

Thursday, 08 January 2009, 07:07 Sursă: NewsIn

Potrivit directorului SC Termica SA Vaslui, Dănuţ Răşcanu, societatea nu are pe stoc păcură şi nu are nici resursele financiare necesare achiziţionării combustibilului. "Din păcate, nu avem niciun strop de păcură pe stoc, ba mai mult, aceasta este mult mai scumpă decât gazul. Nu mai spunem că operaţiunea de repunere în funcţiune a cazanelor de păcură este destul de costisitoare, dificilă şi de durată. Durează câteva zile ca păcura să fie încălzită. Dacă va trebui să folosim totuşi păcura, atunci nu vom putea încălzi toate zonele din oraş, deoarece, unele cazane ale centralelor de cvartal, nu funcţionează decât pe gaz", a declarat directorul Termica SA Vaslui, Dănuţ Răşcanu.

Acesta a precizat că din reconversia capacităţii de producţie pe combustibili alternativi, va rezulta un preţ mai mare al gigacaloriei. Acesta va creşte semnificativ, efortul financiar suplimentar revenind autorităţilor locale prin alocarea subvenţiilor de la bugetul de stat.

ELCEN a dat asigurări că Bucureştiul şi Constanţa vor primi gaze 

Bucureştenii şi constănţenii nu vor avea probleme, cel puţin o săptămână, din cauza scăderii livrărilor de gaze naturale. "Stocurile sunt la Bucureşti pentru 12 zile şi la Constanţa, cinci-şase zile şi am spus că între timp încercăm să reluăm şi vom reuşi să reluăm alimentarea cu păcură a centralelor", a spus director ELCEN, Irina Duica.

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a dat asigurări că în Bucureşti nu vor fi probleme cu aprovizionarea cu combustibili, deoarece se va trece pe rezerve şi că Primăria nu va accepta niciun fel de creştere a preţului gigacaloriei în cazul în care "cineva se gândeşte să scumpească păcura".
Oprescu a precizat că până în prezent valoarea facturilor ELCEN către RADET este mai mică decât anul trecut. 

Nici la Cluj-Napoca, spun reprezentanţii Regiei de Termoficare, nu sunt probleme cu furnizarea energiei termice către populaţie. Nici în judeţul Maramureş nu se simt efectele sistării importului de gaze.

În Arad, deşi cantitatea de gaze alocată oraşului s-a redusă cu 25%, nu sunt probleme. "Stocul nostru de cărbune din incintă este suficient pentru a acoperi energia electrică şi termică până la sfârşitul lunii martie", a declarat directorul CET Arad, Cornel Ioan Secianschi.  


Vezi mai multe


Alte articole din: Ultimele Stiri
Adaugă părerea ta
Alte articole din: Ultimele Stiri