Coronavirus - România: 700898 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Sindicatele au spus că parlamentarii nu vor vota pentru diminuarea propriilor pensii

Tuesday, 13 October 2009, 17:48 Sursă: NewsIn

"Procedura de reformare a sistemului de pensii nu va fi uşoară. Nu cred că Parlamentul va vota o lege care le lezează interesele şi există şi o intituţie a statului care nu este de acord să lucreze mai mulţi ani decât prevede legea în prezent", a declarat la finalul discuţiilor de la Ministerul Muncii, vicepreşedintele Cartel Alfa, Luca Octavian.

Preşedintele BNS, Dumitru Costin, a precizat că "punctul de vedere al Ministerului Administraţiei şi Internelor este de a rămâne cu sistemul lor de pensionare şi de a nu intra în sistemul unitar de pensii pe care noi încercăm să îl construim".

Sindicatele au propus pe 13 octombrie reprezentanţilor Ministerului Muncii ca vârsta maximă de pensionare pentru femei şi bărbaţi să fie de 63 de ani şi nu de 65 de ani şi ca femeilor să le fie redusă perioada limită de ieşire la pensie cu câte un an pentru fiecare copil născut, până la maximum trei ani.

"Noi am propus ca pentru fiecare perioadă de îngrijire a copilului de doi ani să se reducă perioada din câmpul muncii cu un an, cu doi ani pentru doi copii, dar nu mai mult de trei ani în cazul în care este vorba de mai mulţi copii. Totodată, am cerut să se vină cu soluţii în cazul celor care intră în şomaj după vârsta de 45 de ani pentru că aceştia vor avea pensii mai mici dacă nu îşi mai găsesc de muncă", a spus Costin.

Sindicatele au mai cerut, totodată, ca angajaţii care ies la pensie în urma accidentelor de muncă sau a bolilor profesionale să fie plătiţi din fondul de risc profesional şi nu din sistemul public de pensii.

Secretarul de stat în Ministerul Muncii Mihai Şeitan a precizat că în cursul acestei săptămâni vor fi analizate toate propunerile venite de la partenerii sociali şi impactul financiar al acestora, urmând ca în cursul săptămânii viitoare să aibă loc o discuţie finală pe propunerile venite din partea sindicatelor şi patronatelor.

"În ce priveşte asumarea răspunderii, vom vedea în ce măsură va mai putea avea loc sau dacă intră în Parlament. Legea poate fi înaintată în altă formă în Parlament, însă există angajamente semnate cu Banca Mondială şi FMI care specifică clar că la sfârşitul anului trebuie să avem finalizat acest proiect de lege, pentru ca tranşele să poată fi încasate", a explicat Şeitan. 

Vezi mai multe


Alte articole din: Ultimele Stiri
Alte articole din: Ultimele Stiri