Coronavirus - România: 55241 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Sindicaliştii din Educaţie au amânat protestele până după vacanţa de primăvară

Thursday, 09 April 2009, 10:51 Sursă: NewsIn

"Din cauza noilor propuneri de restructurare bugetară luate de Guvern, care ar afecta în mod drastic salariaţii din învăţământ, am hotărât împreună cu toate sindicatele să amânăm referendumul prin care vom hotărî modul în care vom protesta până după vacanţa de primăvară", a declarat, pentru NewsIn, Constantin Ciosu, secretar general al Federaţiei Educaţiei Naţionale (FEN), care a precizat că, dată fiind noua situaţie, profesorii vor fi mai hotărâţi.

Reprezentanţii Finanţelor i-au informat pe sindicaliştii din învăţământ că au de ales între îngheţarea salariilor sau reducerea personalului didactic cu 20.000 de salariaţi, în contextul diminuării bugetului alocat educaţiei cu 811 milioane lei, a spus luni preşedintele FSLI, Aurel Cornea.

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu a declarat, la rândul său, luni, pentru NewsIn, că nu este de acord cu reducerea fondurilor învăţământului cu 811 milioane de lei la rectificarea bugetară şi a reamintit că doreşte, în continuare, să aplice legea majorării salariale de 50% pentru catedrele didactice.

Pe 26 martie, sindicaliştii din Educaţie au hotărât să organizeze un referendum pentru a consulta cadrele didactice din toată ţara ce formulă de protest preferă, de la miting la greva generală.

Pe 6 aprilie, reprezentanţii Finanţelor i-au informat pe sindicaliştii din învăţământ că au de ales între îngheţarea salariilor şi reducerea personalului didactic du 20.000 de salariaţi, în contextul diminuării bugetului alocat educaţiei cu 811 milioane lei.

"Guvernul a stabilit să se facă reducerea personalului cu 5%, ceea ce înseamnă, de fapt, 20.000 de persoane. În caz contrar, se trece la îngheţarea salariilor în învăţământ. Ne-a fost propusă şi o a treia variantă, ceea ce înseamnă un eventual melanj între primele două variante. Acest lucru înseamnă că salariile din învăţământ nu ar mai creşte în acest an cu 5%, respectiv indicele inflaţiei", a spus, luni, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Aurel Cornea, după întâlnirea sindicatelor cu reprezentanţii Ministerului Finanţelor, pe tema rectificării bugetare.

Cornea a mai spus că sindicatele nu sunt de acord cu variantele propuse de guvern. "În aceste condiţii, suspendăm negocierile şi ne pregătim să declanşăm conflictul de muncă", a adăugat el.

Alte articole din: Ultimele Stiri
Alte articole din: Ultimele Stiri