Coronavirus - România: 20103 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Şeful Gărzii Financiare Argeş a primit drept mită de la Penescu fursecuri, zahăr şi mălai

Thursday, 24 September 2009, 15:36 Sursă: NewsIn

"Inculpatul Stoian Aurel şi-a încălcat grav atribuţiile de serviciu, acordând protecţie unor persoane care au încălcat în mod repetat normele financiar contabile şi care au fraudat bugetul de stat cu circa 1.000.000 de euro prin săvârşirea unor infracţiuni de evaziune fiscală" se precizează în motivarea instanţei.

"Constatăm că prin săvîrşirea acestei fapte inculpatul Stoian Aurel a adus un grav prejudiciu de imagine unei instituţii în cadrul căreia ocupa o funcţie de conducere, ştirbind prejudiciul şi autoritatea de care ar trebui să se bucure aceasta şi creând în rîndul opiniei publice impresia că tocmai funcţionarii care trebuie să asigure respectarea de către agenţii economici a dispoziţiilor legale, nu îşi îndeplinesc aceste atribuţii" se mai arată în aceeaşi încheiere de şedinţă.

Magistraţii Tribunalului Argeş s-au arătat indignaţi de faptul că Aurel Stoian, deşi era comisar al celei mai puternice instituţii de control din judeţ a acceptat mită produse alimentare de la finanţatorul FC Argeş, doar ca să închidă ochii la afacerile ilicite ale firmelor patronate de Penescu.

"Deşi nerelevantă sub aspect penal, cuantumul sumei reţinute ca obiect al luării de mită şi produsele alimentare remise cu acest titlu (zahăr, ulei, făină, fursecuri, mălai) au o anumită semnificaţie sub aspectul degradării morale pe care o dezvăluie (...) Faptele de natura celor reţinute în sarcina acestui inculpat aduc atingere probităţii profesionale a unor persoane cu funcţii publice, cinstei de care trebuie să dea dovadă acestea, de a nu profita de funcţia publică deţinută pentru a obţine venituri ilicite sau pentru satisfacerea propriilor interese", se mai arată în motivarea arestării preventive.

În propunerea de arestare preventivă, procurorul DNA a specificat faptul că infracţiunile de care sunt acuzaţi Aurel Stoian şi Pieca Gheorghiţă, administrator al S.C. PIC S.A. Piteşti sunt pedepsite cu închisoare de peste 4 ani.

"Faptele săvârşite de către inculpaţi sunt pedepsite cu pedeapsa închisorii mai mare de 4 ani şi există probe că lăsarea în libertate a acestora reprezintă un pericol concret pentru ordinea publică(...)La aprecierea pericolului pentru ordinea publică, trebuie să se aibă în vedere rezonanţa socială a faptelor grave de corupţie în rândul celor ce lucrează în domeniul financiar-fiscal, dar şi la nivelul întregii ordini sociale(...)" a arătat în instanţă reprezentatul DNA.

 

 

Alte articole din: Ultimele Stiri
Adaugă părerea ta
Alte articole din: Ultimele Stiri