Salvamontiştii au avertizat asupra pericolului de avalanşe în zona Vârful Omu

Monday, 02 November 2009, 08:20 Sursă: NewsIn

Autor: Realitatea.NET

Zăpada, gerul şi vântul, care a suflat cu 60 m/s la altitudini de peste 2.400 m, au condus la formarea de cornişe, crescând pericolul de producere a avalanşelor de la Ceardac spre Vf. Omu. De altfel, traseele spre Vf. Omu rămâne închis în această perioadă.

"A plouat, a îngheţat, a bătut şi vântul, ieri (duminică n. red.), cu până la 60 m/secundă pe creastă şi se formează cornişe. Acolo, e pericolul mare să plece zăpada şi să se formeze avalanşe", a declarat şeful Salvamont Dâmboviţa, Doru Diaconescu.

Stratul de zăpadă în zona Padina-Peştera măsura aproape 10 cm, iar temperaturile au coborât, noaptea, până la -9 grade Celsius.

Salvamontiştii au recomandat celor care merg la munte să-şi echipeze autoturismele de iarnă, să circule prudent, pentru că pe anumite porţiuni s-a format gheaţă, şi să nu pornească pe trasee montane dacă nu sunt bine îmbrăcaţi şi încălţaţi cu bocanci.

"Să aibă maşinile pregătite de iarnă cu cauciucuri speciale şi lanţuri. Cei care merg pe trasee turistice să aibă echipamentul obligatoriu de iarnă", a adăugat Doru Diaconescu.

Pe 1 noiembrie, în zona montană dâmboviţeană Padina-Peştera au fost prezenţi mai puţin de 100 de turişti, capacitatea totală de cazare fiind de aproape 500 de locuri.

Adaugă părerea ta
Alte articole din: Ultimele Stiri