Coronavirus - România: 55241 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Salariul minim pe economie nu asigură un trai decent pentru români

Thursday, 26 February 2009, 11:12 Sursă: NewsIn

"Începând cu luna octombrie, salariul minim brut pe economie a ajuns în România la 540 de lei (190 de dolari) pentru un program de 170 de ore pe lună, sau de aproximativ 3,17 lei (1,10 dolari) pe oră. Salariul minim pentru muncitori calificaţi este cu 20% mai mare. Salariul minim lunar nu a asigurat un standard de viaţă decent pentru angajat şi familia sa", constată raportul anual al Departamentului de Stat american privind respectarea drepturilor omului în lume.

Criteriile pentru calcularea salariului minim, explică documentul citat, se bazează pe salariul mediu pe economie şi nu pe coşul de cosum mediu. În iulie, reprezentanţii sindicatelor, patronatele şi guvernul au semnat un acord tripartit care a dus la creşterea salarială din octombrie.

În general, respectarea salariului minim a fost monitorizată şi implementată de Ministerul Muncii, dar, în practică, numeroşi angajatori au plătit salarii suplimentare la negru pentru a reduce din taxe şi impozite. Această practică afectează negativ viitoarea pensie a angajatului, cât şi capacitatea sa de a obţine credite bancare, subliniază raportul Departamentului de Stat.

Vezi mai multe


Alte articole din: Ultimele Stiri
Alte articole din: Ultimele Stiri