Coronavirus - România: 113589 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Rusia va propune rubla ca monedă de rezervă mondială la summitul G8

Saturday, 16 May 2009, 14:53 Sursă: NewsIn

"Ne gândim la crearea fundamentelor pentru o nouă arhitectură financiară, o arhitectură echitabilă", a declarat Medvedev la finalul unei întâlniri cu şeful guvernului italian, Silvio Berlusconi, la reşedinţa sa din apropiere de Moscova.

Printre ideile analizate se află posibilitatea de a creşte gradul de atractivitate a mai multe devize, pentru a face din ele monede de rezervă şi a le folosi la tranzacţiile în comerţul internaţional, alături de dolarul american, care domină în prezent, a spus Medvedev.

"Am menţionat posibilitatea de a folosi rubla în această optică. Nu renunţăm la această idee", a subliniat preşedintele rus.

Următorul summit G8 (Statele Unite, Rusia, Germania, Japonia, Franţa, Canada, Marea Britanie şi Italia), care va avea loc în 8-10 iulie, se va concentra pe criza economică şi financiară mondială.

Medvedev şi mentorul său, premierul rus Vladimir Putin, vorbesc de mai mulţi ani despre posibilitatea de a transforma rubla în monedă de rezervă internaţională, cum este dolarul.

Ca şi Rusia, China critică din ce în ce mai mult sistemul monetar internaţional dominat de dolar şi promovează ideea de a folosi mai mult propria monedă, yuanul.

Rusia mai menţionase ideea de a spori influenţa rublei la summitul G20 din aprilie de la Londra consacrat crizei financiare mondiale. Occidentul a primit însă cu răceală sau a ignorat aceste idei.
Alte articole din: Ultimele Stiri
Alte articole din: Ultimele Stiri