Coronavirus - România: 700898 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Românul acuzat de tentativă de asasinare a lui Morales a fost îngropat în Bolivia

Monday, 20 April 2009, 08:13 Sursă: NewsIn

Autorităţile boliviene au anunţat săptămâna trecută dejucarea unui atentat la viaţa preşedintelui Evo Morales şi a altor oficiali, operaţiune care s-a soldat cu uciderea a trei dintre suspecţi, printre care un român, şi arestarea altor doi. Poliţia a anunţat că a confiscat arme şi explozibili, precum şi un computer care conţinea detalii despre planurile de asasinare.

Potrivit ediţiei electronice a cotidianului cubanez Victoria, bolivianul Mario Tadik şi cetăţeanul ungar Elot Toazo, care fuseseră arestaţi în cursul operaţiunii de joi de la Santa Cruz, Bolivia, au fost trimişi la închisoare, proprii lor avocaţi recomandând acest lucru pentru că se temeau pentru siguranţa lor. 

Cei trei ucişi ar fi un român, un irlandez şi un alt bolivian. Potrivit presei locale, este vorba despre un bolivian cu cetăţenie croată, Eduardo Rosza Flores, românul Magyarosi Arpak (al cărui nume a fost scris în mod diferit de publicaţiile sud-americane) şi irlandezul Dwyer Michel Martin. Dacă Irlanda a deschis o anchetă în ceea ce priveşte moartea cetăţeanului său, autorităţile române nu au confirmat că Magyarosi Arpak este român, MAE încă verifică această informaţie. Rosza Flores, care avea 49 de ani, a fost îngropat de familia lui, dar Magyarosi şi Martin au fost înhumaţi într-o groapă comună, potrivit cotidianului cubanez.

Însă cotidianul irlandez The Independent afirmă că trupul lui Dwyer a fost predat unor reprezentanţi ai statului irlandez şi este în curs de repatriere. Un diplomat britanic s-a întâlnit cu reprezentanţi ai Ministerului Justiţiei din Bolivia în contextul în care, scrie The Independent, există informaţii potrivit cărora irlandezul a fost ucis într-o operaţiune ilegală.

Autorităţile irlandeze au ridicat unele semne de întrebare după ce imagini cu trupul lui Dwyer zăcând pe spate, purtând doar lenjeria intimă, au fost publicate de presă. Familia tânărului de 24 de ani nu era la curent cu ce se ocupa acesta în America de Sud şi şi-a manifestat neîncrederea faţă de ideea că acesta ar fi fost mercenar. Dwyer nu avea antecedente penale în Irlanda.

Pe de altă parte, cadavrul unui alt suspect ucis în operaţiune avea mâinile legate la morgă, potrivit presei irlandeze, potrivit unui diplomat irlandez.

Poliţia a anunţat că cei trei au fost ucişi în timpul unui schimb de focuri de 30 de minute, la un hotel din Santa Cruz, dar avocaţi, politicieni de opoziţie şi directorul Hotel de las Americas şi-au exprimat îndoieli. Probe medico-legale şi martori oculari ar contrazice varianta oficială, potrivit presei irlandeze.

În timp ce misterul din jurul acestor evenimente se adânceşte, preşedintele bolivian Evo Morales a declarat că este posibil ca mercenarii să fi avut sprijinul ambasadei Statelor Unite în Bolivia, acuzând însă pentru acest lucru administraţia precedentă. Administraţia Obama a replicat că Statele Unite nu susţin niciun complot împotriva preşedintelui bolivian.


Vezi mai multe


Alte articole din: Ultimele Stiri
Alte articole din: Ultimele Stiri