Coronavirus - România: 68046 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Riscul de avalanşă în Munţii Bucegi s-a menţinut ridicat pentru sfârşitul de săptămână

Friday, 13 March 2009, 08:13 Sursă: NewsIn

"Pe munte a nins zilnic, iar vântul a bătut cu viteze de 140 şi, în rafale, 170 km/h şi a viscolit zăpada. Zăpada, pe unde e troienită, depăşeşte 15 metri", a declarat Haiduc. De altfel, toate traseele montane care urcă din Buşteni spre Platoul Bucegi sunt închise până în luna mai. Salvamontiştii le recomandă turitştilor să nu se aventureze sub nicio formă pe munte.

"Zăpada căzută în ultimele zile este de 30-35 cm. Pe văi, stratul nu este bine stabilizat, astfel că se pot declanşa avalanşe atât spontan, cât mai ales la supraîncărcări, la trecerea schiorilor sau a turiştilor", a mai spus Gheorghe Haiduc.

Pe traseul montan Peştera-Babele, din Munţii Bucegi, există un pericol mediu de producere a unor avalaşe din cauza ninsorilor abundente din ultimele zile, astfel că salvamontiştii dâmboviţeni avertizează turiştii să nu plece pe munte neechipaţi.

Şeful Salvamont Dâmboviţa, Doru Diaconescu, a declarat vineri că a fost luată decizia ca anumite trasee montane să fie deviate, pentru a nu se înregistra evenimente nedorite.

"Am deviat traseul. După ce se trece de Cimitirul Elefanţilor, se merge pe creastă pentru a se ajunge la Peştera, însă trebuie să spun că, cei care vin cu maşinile la munte, în această zonă, nu au niciun fel de problemă (...) Pericolul de avalanşă ar fi de gradul doi din cinci", a declarat Diaconescu.

El spune că a nins foarte mult în zona Padina, precizând că stratul de zăpdată este mai mare ca niciodată, acesta măsurând între 80 de centimetri şi un metru, iar unde zăpada a fost viscolită chiar şi trei metri. Diaconescu precizează că drumul de acces se prezintă în condiţii bune, dar recomandă echiparea corespunzătoare a maşinilor.


Vezi mai multe


Alte articole din: Ultimele Stiri
Alte articole din: Ultimele Stiri