Război în Fâşia Gaza: Armata israeliană a pătruns în trei cartiere din Gaza

Sunday, 11 January 2009, 03:57 Sursă: Realitatea TV

În Fâşia Gaza continuă luptele grele între armata israeliană şi combatanţii Hamas. Armata israeliană a efectuat incursiuni în trei din cartiere de la periferia oraşului Gaza. Oraşul a fost încercuit de tancuri şi unităţi de infanterie israeliene, care încearcă să pătrundă spre centru. Combatanţii palestinieni opun rezistenţă şi spun că au ucis mai mulţi militari.
Adaugă părerea ta

Combatanţii Hamas, care se bat cu îndârjire pentru fiecare palmă de pământ, i-au prins în ambuscadă pe soldaţii evrei, dar tancurile şi aviaţia au venit în ajutorul acestora.

Militanţii palestinieni au ripostat cu tiruri de mortiere, în timp ce aviaţia israeliană a bombardat ţinte situate în centrul oraşului.

Lupte grele s-au dat şi în localităţile Beit Lahiya şi Jabaliya, situate la nord de Gaza. Potrivit martorilor oculari, trupele israeliene care au încercat să pătrundă într-un sat situat în apropiere de Khan Younes au fost respinse de tirurile combatanţilor Hamas. Localitatea a fost bombardată ulterior de tancuri.

Cum războiul nu pare să se apropie de final, Consiliul de Securitate al ONU s-a reunit marţi pentru a discuta situaţia, iar secretarul general al ONU, Ban Ki-moon va începe astăzi un turneu de pace în Orientul Mijlociu cu scopul de a convinge cele două tabere să înceteze ostilităţile şi să permită pătrunderea ajutoarelor umanitare în Fâşia Gaza.

Bilanţul celor 17 zile de ofensivă israeliană în Fâşia Gaza a ajuns la 919 de morţi şi peste 4.100 de răniţi, în rândurile palestinienilor.

Războiul din Orientul Mijlociu a intrat în cea de-a treia săptămână şi, deocamdată, nu sunt semne că cele două părţi ar vrea să cadă la pace, deşi liderul Hamas în exil a spus că nu exclude tratativele de pace. 

"Cerem în primul rând încetarea focului, pentru că această luptă nu este una egală. În al doilea rând vrem retragerea imediată a forţelor inamice de pe teritoriul Fâşiei Gaza. În al treilea rând dorim ridicarea blocadei care s-a aflat în ultimul an în spatele exploziilor în regiune. Şi nu în ultimul rând deschiderea tuturor punctelor de trecere inclusiv a celui de la Rafah", a declarat liderul Hamas.

Declaraţiile liderului Hamas, Khaled Mashaal, exilat în Siria, au fost făcute în contextul în care o delegaţie a grupării militante se află în Egipt. Alături de preşedintele Autorităţii Palestiniene Mahmoud Abbas, Hamas va discuta cu reponsabilii egipteni o propunere de încetare a focului şi prezenţa unei forţe internaţionale care să monitorizeze respectarea unui eventual armistiţiu.

Israelul nu pare însă dispus să dea nici măcar un pas înapoi. Dimpotrivă a ameninţat că raidurile se vor intensifica până la eradicarea grupării Hamas, moment în care potrivit statului evreu va fi reinstaurată pacea în regiune.