Coronavirus - România: 112781 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

PSD îi susţine pentru Consiliul de Administraţie al BNR pe Nicolae Dănilă, Florin Georgescu şi Marin Dinu

Thursday, 24 September 2009, 09:35 Sursă: NewsIn

Liderii grupurilor parlamentare, reuniţi miercuri pentru a stabili funcţiile membrilor Consiliului de Administraţie BNR, şi-au suspendat negocierile până joi deoarece PNL şi PD-L nu au ajuns la o înţelegere în ceea ce priveşte funcţiile de viceguvernatori, au declarat pentru NewsIn surse participante.

Neînţelegerea a plecat de la faptul că democrat-liberalii doresc ambele funcţii de viceguvernator, iar liberalii ar fi solicitat o funcţie din cele două de viceguvernator pentru singurul lor reprezentant în Consiliul de Administraţie. Asta pentru că PNL ar avea dreptul, potrivit algoritmului parlamentar, la mai mult de un reprezentant, dar coeficientul este totuşi prea mic pentru a obţine doi reprezentanţi. Din această cauză, liberalii au solicitat o compensare pentru restul de mandat la care au dreptul, potrivit surselor citate. În acelaşi timp, PSD ar viza funcţia de prim-viceguvernator al BNR pentru Florin Georgescu, care ocupă deja funcţia.

Secretarul Camerei Deputaţilor, democrat-liberalul Dumitru Pardău, a declarat luni că Birourile reunite ale celor două camere ale Parlamentului au dat Comisiilor de buget termen de zece zile pentru a audia şi a întocmi rapoartele nominalizaţilor la CA al BNR.

"S-a dat un termen de zece zile celor două Comisii, timp în care liderii se vor reuni, vor stabili exact nominalizările şi în termen de 10 zile cele două comisii trebuie să prezinte rapoartele comune, după audierea persoanelor care vor fi nominalizate", a afirmat Pardău.

Discuţia în cadrul Birourilor permanente reunite a pornit de la scrisoarea transmisă de Comisiile de buget ale celor două camere ale Parlamentului, în care se menţionează că, în conformitate cu Hotărârea nr. 16 din 28 septembrie 2004, plenul reunit a numit Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României pentru un mandat de cinci ani. Cei doi preşedinţi ai comisiilor precizează că, întrucât mandatele expiră, trebuie demarate procedurile numirii noilor membri.

Scrisoarea comisiilor de buget ataşează şi Hotărârea 16/2004, prin care au fost numiţi membrii CA: Mugur Isărescu - preşedinte al CA şi guvernator al BNR, Florin Georgescu - vicepreşedinte al CA şi prim-viceguvernator al BNR, Eugen Dijmărescu - membru al CA şi viceguvernator al BNR, Cristian Popa - membru al CA şi viceguvernator al BNR, precum şi Silviu Cerna, Maria Ene, Agnes Nagy, Napoleon Pop şi Virgiliu-Jorj Stoenescu, membri ai CA al BNR.
Alte articole din: Ultimele Stiri
Alte articole din: Ultimele Stiri