Coronavirus - România: 55241 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Primăria Timişoara vrea să introducă în 2010 o taxă de habitat, pentru renovarea clădirilor-monument

Thursday, 14 May 2009, 16:34 Sursă: NewsIn

Propunerea administraţiei locale vine ca urmare a faptului că în această lună se stabilesc taxele şi impozitele locale în Timişoara pentru anul 2010. Pe lângă o majorare de 20%, de anul viitor, primăria vrea să introducă o nouă taxă pentru timişoreni, de habitat. Potrivit proiectului de hotărâre, taxa ar urma să fi plătită de toţi contribuabilii care locuiesc în Timişoara şi deţin în proprietate clădiri sau terenuri. Banii strânşi din taxa de habitat, care va fi de 40 de lei pe an, vor fi folosiţi pentru reabilitarea faţadelor clădirilor monumente istorice.

"E o taxă pentru frumuseţea oraşului. Nu vrem să ne batem joc de nimeni, vrem să arate oraşul mai bine. Eu m-am gândit la cum arăta Timişoara în copilăria mea, când am înaintat această propunere", a declarat, joi, directorul Direcţiei Fiscale din cadrul Primăriei Timişoara, Adrian Bodo, în cadrul unei dezbateri publice pe această temă, la care s-au prezentat timişoreni nemulţumiţi de introducerea a încă un bir local.

"Sunt de acord că monumentele istorice trebuie refăcute, dar casele istorice au proprietari, de ce trebuie să le plătim noi refacerea faţadelor? E un abuz, taxa e ilegală. Noi, timişorenii, ne simţim străini în oraşul nostru", a spus un preşedinte de consiliu de cartier din Timişoara.

"Dubla impozitare a bunurilor imobiliare este o încălcare a legii. Nu poti aplica două impozite pentru acelaşi lucru. Nu poţi să percepi o taxă pe care să o foloseşti pentru interesul privat al proprietarilor de imobile", a explicat şi avocatul Carmen Obârşanu. De asemenea, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Locatari din Timişoara, Petru Olariu, a declarat că solicită respingerea taxei.

Pe lângă taxa de habitat, executivul local propune introducerea a încă zece noi taxe locale, din 2010: pentru aviz de mediu, avize unice, taxe  propuse de Direcţia de Transporturi, Inspecţie Comercială, taxe de urgenţă pentru eliberarea autorizaţiilor de construcţiei. O altă taxă care nu e pe placul timişorenilor se referă la perceperea unei taxe de intrare în oraş de 200 de lei, pentru autovehiculele neînmatriculate în Timişoara, cu un tonaj mai mare de 7,5 tone.

Mai mult, autorităţile locale vor să majoreze cuantumul impozitelor şi taxelor locale cu 20%, de anul viitor. O noutate în propunerea executivului local pentru anul 2010 vizează scutirea de la plata impozitului pe clădire datorat de contribuabilii persoane fizice, pentru locuinţa de domiciliu, în cazul în care aceştia îşi montează şi pun în funcţiune panouri sau instalaţii solare pentru încălzirea apei calde menajere şi/sau încălzirea locuinţelor, respectiv panouri fotovoltaice pentru producerea/stocarea energiei electrice.Alte articole din: Ultimele Stiri
Alte articole din: Ultimele Stiri