Coronavirus - România: 32948 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

PREVIZIUNE - 2009, un an bogat în evenimente culturale şi de divertisment

Friday, 02 January 2009, 12:30 Sursă: NewsIn

Astfel, an de an, în Europa se desfăşoară o suită de manifestări tradiţionale, care conservă obiceiuri specifice fiecărei regiuni.

Sfârşitul lunii ianuarie are evenimente dedicate sezonului rece, Festivalul Zăpezii din Kiruna, Suedia, fiind unul dintre cele mai apreciate şi mai mari evenimente de gen de pe continent.

În anul 2009, festivalul va avea loc între 27 ianuarie şi 1 februarie şi va oferi, ca de obicei, o competiţie de sculptură în zăpadă, o cursă cu sănii trase de câini şi una cu reni, precum şi o expoziţie care va avea ca punct de atracţie cel mai mare iglu din lume.

Luna februarie este perioada în care se desfăşoară majoritatea carnavalurilor europene, printre cele mai mari şi mai cunoscute fiind Carnavalurile de la Nisa (13 februarie-1 martie), Veneţia (13-24 februarie) şi Koln (19-25 februarie).

Luna martie este dedicată unuia dintre cele mai mari evenimente din Spania, cunoscut încă din secolul XVIII drept Las Fallas, o combinaţie de carnaval şi fiesta, cu desfăşurări de forţe pe toată durata lunii martie, dar care se concentrează în special în intervalul 15-19 al acestei luni. Procesiunile de figuri alegorice, în costume tradiţionale, marşurile orchestrelor, luptele cu taurii şi jocurile de artificii spectaculoase au ca punct de pornire sărbătoarea din ziua Sfântului Iosif (San Jose, în spaniolă), patronul breslei dulgherilor, celebrat an de an pe data de 19 martie.

Luna aprilie, dedicată sărbătorilor pascale (Duminica Învierii are loc în 2009 pe data de 12 aprilie pentru protestanţi şi catolici şi pe 19 aprilie, pentru creştinii ortodocşi), este marcată de celebrări similare în toată lumea creştină. În Sevilla (Spania) are loc "Semana Santa", (Săptămâna Mare, la ortodocşi), un interval în care "Cofradías" (enoriaşii diverselor biserici ale oraşului) mărşăluiesc pe trasee bine stabilite, de la propria biserică, până la Catedrala din Sevilla şi înapoi, pe cel mai scurt traseu cu putinţă, aşa cum a decretat Cardinalul Nino de Guevara, încă din secolul XVII. În Grecia, ţară ortodoxă prin tradiţie, Săptămâna Mare (Megali Evdomada) e dedicată postului şi serviciilor religioase. Duminica Învierii (Kyriaki tou Paska), în schimb, este celebrată cu friptură de miel şi ouă roşii, masa care adună, tradiţional, membrii întregi familii. Petrecerile sunt stropite din belşug cu vin şi includ muzică şi dansuri.

Ultima lună a primăverii reuneşte festivaluri de muzică din cele mai diverse genuri.
Unul dintre acestea începe la sfârşitul lunii aprilie, în ziua de 28 şi durează până pe 4 mai. "Cheltenham International Jazz Festival" - unul dintre cele mai bine cotate festivaluri de gen din Anglia - se desfăşoară în Gloucestershire şi oferă un program ambiţios, cu nume sonore ale muzicii jazz internaţionale şi britanice, într-o tradiţie care s-a legat de 10 ani. De asemenea, în intervalul 12 mai - 3 iunie are loc "The Spring International Music Festival" - unul dintre cele mai importante evenimente dedicate muzicii clasice europene, care are loc anual la Opera Naţională din capitala Cehiei.

Vara începe cu festivalul de la Zurich, care se va desfăşura în 2009 în intervalul 19 iunie - 20 iulie. Manifestarea reuneşte artişti din mai multe domenii - teatru, muzică modernă şi clasică, artă şi performance-uri, în cele mai prestigioase instituţii de cultură din oraşul elveţian. 

"The Glastonbury Festival of Contemporary Performing Arts", din Somerset, Anglia, cunoscut sub denumirea de Glastonbury sau Glasto, unul dintre cele mai mari festivaluri de muzică, teatru, varieteu şi circ din lume, se va desfăşura în intervalul 24-28 iunie anul viitor. De la muzică la sport: între 22 iunie şi 5 iulie se desfăşoară "The Wimbledon Tennis Tournament" din Londra, unul dintre cele mai prestigioase evenimente sportive din lume.

Luna iulie adună două evenimente celebre: "Los Sanfermines", sărbătoarea de San Fermin, ce se desfăşoară la Pamplona, Spania şi cuprinde celebra cursă cu tauri, un ritual care se desfăşoară an de an între 6 şi 14 iulie şi Festivalul de jazz de la Montreux, din Elveţia, care va avea loc între 3 şi 19 iulie.

În ultima săptămână a lunii iulie are loc, anual, festivalul medieval de la Sighişoara, care reuneşte artişti plastici, trupe de teatru şi de circ care reînvie atmosfera celei mai bine conservate cetăţi medievale din România.

În ultima miercuri din ultima săptămână a lunii august, vizitatorii oraşului Bunol din Valencia, Spania, au ocazia să ia parte, timp de o zi, la atmosfera încinsă de bătăile cu roşii din cadrul evenimentului "La Tomatina". În 2009, acest eveniment va avea loc pe 26 august.

La sfârşitul verii are loc Festivalul Wagner de la Bayreuth, Germania, un eveniment de elită al muzicii clasice, care se ţine anual în teatrul neconvenţional construit la indicaţiile celebrului compozitor german (programarea festivalului nu a fost confirmată încă).

În prima zi a lunii octombrie, gurmanzii pot admira şi gusta din reţetele de ciocolată preparate cu ocazia "Salon du Chocolat" din Port de Versailles, Paris. Oktoberfest-ul de anul viitor, celebra sărbătoare bavareză a berii, se va desfăşura în intervalul 19 septembrie-4 octombrie, în Munchen, Germania. 

Târgurile cu produse specifice perioadei sărbătorilor de iarnă se deschid, tradiţional, la finalul lunii noiembrie şi se închid în apropierea Ajunului Crăciunului, în toate zonele cu populaţie vorbitoare de limba germană. În Germania, unele dintre cele mai pitoreşti locaţii includ oraşe ca Esslingen, Heidelberg, Lubeck (oraş din patrimoniul UNESCO).

Între 8 şi 21 decembrie, în Helsinki (Finlanda), are loc Târgul de Crăciun al Sfântului Thomas. Mărfurile - mâncăruri tradiţionale şi tot felul de obiecte artizanale - sunt expuse în locuri special amenajate din Parcul Esplanade, situat în centrul oraşului.   

Anul 2009 marchează o dublă celebrare pentru lituanieni: câştigarea statutului de Capitală europeană a culturii pentru oraşul Vilnius (alături de oraşul Linz, din Austria), precum şi împlinirea a 1.000 de ani de la prima menţionare în documente a numelui ţării (în Analele din Quedlinburg, Germania, în sec. XI), sărbătoare care a fost numită "Milennium". Printre manifestările dedicate evenimentului se numără şi găzduirea în parcul Vingis, din Vilnius, între 10-11 iulie, a unui Festival european de muzică electronică, Creamfields.


Vezi mai multe


Alte articole din: Ultimele Stiri
Alte articole din: Ultimele Stiri