Printre temele aflate pe ordinea de zi s-au aflat cererea PSD de a obţine postul de comisar european, asumarea răspunderii pe codurile juridice, dar şi anunţul lui Mircea Geoană de a se retrage din CSAT. Geoană a făcut acest anunţ duminică, atunci când a cerut şi modificarea protocolului Coaliţiei astfel încât preşedintele Senatului să nu mai fie automat şi vicepreşedinte al Consiliului Suprem de Apărare a Ţării.
"Nu ştiu dacă trebuie neapărat ca cel care va ocupa postul de comisar european să aibă carnet de partid de la noi (PSD, n.r.)", a declarat, marţi, Victor Ponta, ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul, înainte de începerea şedinţei Coaliţiei. Acesta a subliniat că, în ceea ce priveşte activitatea viitorului comisar, "important e să se bată pentru noi".
"Dacă avem un comisar ca până acum, pe care nu-l cunoaştem nici noi, mai bine să nu avem", a arătat Ponta.
În ceea ce priveşte afirmaţia premierului Emil Boc conform căruia Traian Băsescu ar trebui să decidă din partea cărui partid va fi desemnat comisarul european, Ponta a precizat că este de acord cu acesta pentru că "totul decide Traian Băsescu în privinţa lor. În privinţa noastră, nu".
Cât despre data la cere Guvernul urmează să-şi asume răspunderea pe Coduri, Ponta a spus că, dacă afirmaţia ministrului Justiţiei potrivit căruia Raportul Comisiei Europene pe Justiţie va fi gata în septembrie şi nu în iulie va fi confirmată de CE, o decizie va fi luată "cât se poate de repede". "Important e să avem coduri cât putem de repede şi cât putem de bune", a spus ministrul.
La intrarea în sediul Senatului, Radu Berceanu, ministrul Transporturilor, a confirmat că discuţiile de marţi din cadrul Coaliţiei se vor purta şi în jurul alegerii comisarului european, dar că situaţia depinde şi de candidat pentru că "să nu credeţi că putem să punem un comisar european care e garantat Vanghelie".
Democrat-liberalii susţin că viitorul comisar european ar trebui să fie numit din partea PD-L, invocând faptul că partidul a câştigat alegerile europarlamentare şi subliniază că Preşedinţia are ultimul cuvânt de spus în privinţa acestei numiri.
"Social-democraţii nici nu sunt primii la alegerile europarlamentare, şi pe urmă avem o instituţie extrem de serioasă care trebuie să se exprime în acest sens: preşedinţia. Această instituţie are responsabilităţi foarte serioase în politica externă a României. Bineînţeles că PD-L vrea acest post, a câştigat alegerile", a comentat Vasile Blaga declaraţiile recente ale social-democraţilor, potrivit cărora PSD are dreptul moral de a nominaliza comisarul european pentru că a câştigat euroalegerile. În opinia pedelistului, "garantat, PSD nu a câştigat" scrutinul.