Coronavirus - România: 55241 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Peştera Şugău se află în Masivul Hăşmaşu Mare, pe Muntele Şipot

Wednesday, 17 June 2009, 06:15 Sursă: Realitatea TV

Drumul spre Peştera Şugău începe pe şoseaua ce trece prin Miercurea Ciuc şi Gheorghieni. După comuna Voşlobeni facem dreapta şi intrăm pe un drum forestier. Rezul Negru îi spune. La un moment dat trebuie să lăsăm maşina şi să luăm la picior cărăruia de munte. Este destul de uşor, pentru că traseul este marcat cu bandă albastră, preţ de un kilometru. La refugiul Şugău, ne întâmpină ghizii montani.

Nu poţi intra în peşteră fără ghizi. Fiecare dintre noi primim, de asemenea, cască de protecţie şi o frontală. Este de fapt lanterna care se ataşează la cască, să ai mâinile libere dacă, doamne fereşte, aluneci. Acum suntem gata să descoperim fiecare colţişor al peşterii. Intrăm în prima sală.

Peştera este renumită, deoarece există aici o mare diversitate de formaţiuni carstice. În limbajul specialiştilor - stalactice conice, stalagmite lumânări sau stâlpi cu guler.

Peştera ne oferă şi un spectacol deosebit - aşa numitele lacrimi de apă, de fapt splendide cristalizări ale calciului. 

Însă cea mai atrăgătoare galerie este cea în care se află Lacul Îndrăgostiţilor. Se spune că cei ce vin aici şi beau apă rămân îndrăgostiţi pe veci.

Hăul din munţi are şi o legendă, care încă îi mai răscoleşte pe localnici. Se spune ca demult, un sătean ar fi ascuns o comoară aici, de frică să nu-i fie furată. Omul a murit şi nu a mai apucat să spună locul exact în care a ascuns aurul.

Pentru turişti, traseul este de 150 de metri. Vă trebuie şi bilet pentru o astfel de aventură. Costă 10 lei de persoană să te însoţească ghizii, pentru adulţi, iar pentru copii, 8 lei. Iar dacă vreţi să campaţi în zona peşterii, vă costă 6 lei. 

 

 


Citeste totul despre:


Alte articole din: Ultimele Stiri
Alte articole din: Ultimele Stiri