Coronavirus - România: 196004 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Peste 40.000 de absolvenţi de la "Spiru Haret" au primit diplome ilegale, estimează ARACIS

Friday, 17 July 2009, 14:44 Sursă: NewsIn

"Din calculele noastre, potrivit cifrei de şcolarizare aprobată pentru Universitatea , din 2006 ar fi trebuit să finalizeze studiile, anual, în condiţii legale, cel mult 14.000 de studenţi, astfel că vor rămâne, după estimările noastre, minimum 40.000 de absolvenţi ai studiilor oferite de această instituţie, care au diplome ilegale după ce au urmat forme de studii neautorizate sau neacreditate", a precizat, pentru NewsIn, directorul ARACIS, Ioan Curtu.

Absolvenţii cu diplome ilegale vor avea la dispoziţie cinci ani pentru a promova un examen de validare şi unul de licenţă, potrivit unei ordonanţe de guvern ce ar putea fi aprobată săptămâna viitoare, a anunţat, joi, ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu. "Cele două examene vor putea fi date la o instituţie de învăţământ acreditată, care a primit grad ridicat de încredere la evaluarea periodică. Toate costurile acestor examene vor fi suportate din taxele încasate de universitatea unde au studiat. Cei care sunt acum studenţi la forme neautorizate sau neacreditate se pot transfera la forme autorizate sau acreditate", a precizat Andronescu.

În condiţiile în care examenele de licenţă costă, la facultăţile acreditate, circa 500 de lei, universitatea ar trebui să plătească pentru diplomele ilegale circa 20 de milioane de lei, drept costuri pentru absolvenţii care vor repeta examenul.

Problema diplomelor de licenţă ilegale a revenit în actualitate după ce Universităţii "Spiru Haret" i s-a retras dreptul de organizare a admiterii în anul universitar 2009-2010, prin HG 749/2009, care cuprinde lista facultăţilor din România acreditate sau autorizate să funcţioneze provizoriu. Astfel, în baza faptului că "Spiru Haret" a solicitat şi câştigat în instanţă să fie anulate prevederile a două HG anterioare de acest tip, respectiv 676/2007 şi 635/2008, universitatea nu a mai fost trecută şi în hotărârea din acest an. Numai că, anul acesta, hotărârea are o prevedere nouă, şi anume, numai facultăţile listate pot organiza admitere în anul universitar 2009-1010.

Dintre cele 31 de facultăţi ale universităţii, 26 sunt acreditate sau autorizate de instituţiile responsabile, cu menţiunea că avizele au fost obţinute, în majoritatea cazurilor, numai pentru programele de învăţământ la zi, însă universitatea are şi formele de învăţământ la distanţă şi fără frecvenţă.

Universitatea "Spiru Haret" are 311.928 de studenţi, ceea ce înseamnă două treimi din totalul studenţilor din România. Instituţia a fost înfiinţată în anul 1991 şi a dobândit primele acreditări pentru învăţământ la zi în 2002. Până în prezent, "Spiru Haret" are circa 96.000 de absolvenţi.
Alte articole din: Ultimele Stiri
Alte articole din: Ultimele Stiri