Coronavirus - România: 209648 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Patriarhia cere Comisiei de la Cotroceni păstrarea religiei ca disciplină a programei pentru licee

Wednesday, 19 August 2009, 13:15 Sursă: NewsIn

În art. 32. alin. (7) al textului constituţional se arată că "Statul asigură libertatea învăţământului religios, potrivit cerinţelor specifice fiecărui cult. În şcolile de stat, învăţământul religios este organizat şi garantat prin lege". De asemenea, Legea nr. 489/2006 privind libertatea religioasă şi regimul general al cultelor prevede în art. 32 alin. (1) prevede că: "În învăţământul de stat şi particular, predarea religiei este asigurată prin lege cultelor recunoscute", se arată într-o scrisoare deschisă adresată de Patriarhul Daniel preşedintelui României. 

În proiectul de Lege a Învăţământului Preuniversitar propus de Comisia Prezidenţială pentru Analiza şi Elaborarea Politicilor din Domeniile Educaţiei şi Cercetării din România nu se acordă niciun statut religiei în programa pentru licee, în ceea ce priveşte învăţământul primar sau gimnazial religia fiind inclusă în trunchiul comun, a precizat pentru NewsIn Mircea Miclea, preşedintele Comisiei.

Specialistul în drept constituţional Radu Carp a precizat, pentru NewsIn, că noile prevederi ale proiectului de învăţământ sunt la limita interpretării oneste a textului fundamental şi a legii organice 84/1995, care prevede că învăţământul primar, gimnazial, liceal şi profesional includ religia ca disciplină şcolară, parte a trunchiului comun.

Conform lui Radu Carp, religia are acum, potrivit legii, un statut peste cel al unei materii opţionale, dar sub cel al unei materii obligatorii, ceea ce înseamnă că elevul, prin tutorii lui legali, poate alege frecventarea sau nu a orelor de religie, dar că ministerul Educaţiei trebuie să asigure accesul la acestea din urmă, prin includerea educaţiei religioase în programa şcolară. Peste tot în Europa, spune Radu Carp, religia este parte a trunchiului comun în învăţământul preuniversitar, excepţie făcând doar Franţa, unde accesul la religie este garantat în afara programei şcolare, în zilele de sâmbătă.

"Sub nicio formă religia nu se scoate din învăţământul preuniversitar, ea rămâne în trunchiul comun", a declarat pentru NewsIn actualul ministru al Educaţiei, Ecaterina Andronescu.

Potrivit reprezentanţilor, în februarie 2008, la Palatul Patriarhiei din Bucureşti, conducătorii şi reprezentanţii cultelor religioase recunoscute în România şi-au exprimat poziţia comună cu privire la menţinerea disciplinei religie în planurile-cadru ale învăţământului liceal, ca parte a trunchiului comun, se mai arată în scrisoare Patriarhului Daniel.


Vezi mai multe


Alte articole din: Ultimele Stiri
Alte articole din: Ultimele Stiri