Coronavirus - România: 29223 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Parlamentarii din Comisia specială au aprobat, prin vot, partea generală a Codului penal

Wednesday, 01 April 2009, 11:11 Sursă: NewsIn

Preşedintele Subcomisiei, Victor Ponta a explicat că în partea generală a Codului penal, s-a creat un "sistem modern" referitor la amenzi, acestea devenind mai mari şi existând o "presiune de a fi plătite".

Membrii comisiei au modificat articolul privitor la stabilirea cuantumului amenzilor, astfel încât, acesta nu se stabileşte şi în funcţie de situaţa materială a condamnatului, aşa cum se arăta în proiectului Ministerului Justiţiei.

De asemena, Ponta a mai spus că în partea generală s-a creat un regim european cu privire la sancţionarea graduală a minorilor, astfel încât aceştia să fie "recuperaţi şi reintegraţi" în urma infracţiunilor săvârşite, hotărându-se în acest caz menţinerea vârstei pentru care un minor răspunde penal la 14 ani, şi nu 13 ani aşa cum arăta proiectul Codului penal.

Printre amendamentele cele mai importante adoptate de subcomisie la prima parte general a Codului penal s-au numărat faptul că eliberarea condiţionată a condamnatului pe viaţă poate fi dispusă dacă acesta a executat efectiv 30 de ani de detenţiune şi nu 20, precum şi faptul că închisoarea va consta în privarea de libertate pe o durată cuprinsă între 30 zile şi 30 de ani, proiectul iniţial prevăzând o durată între 15 zile şi 30 de ani.

Parlamentarii au hotărât să amâne luarea unei decizii referitoare la articolele privitoare la definiţiile termenilor "funcţionar", "membri de familie" şi "înscris oficial", acestea urmând a fi discutate în cursul dezbaterilor părţii speciale a Codului.

Preşedintele subcomisiei care analizează Codul penal şi Codul penal de procedură,Victor Ponta, consideră faptul că Guvernul nu şi-a asumat răspunderea pe Coduri ca fiind o "victorie", care trebuie folosită. El a mai spus că, în opinia sa, nu retrimiterea la Guvern a Codurilor nu este soluţia, ci continuarea discuţiile în interiorul Parlamentului. "Astăzi distrugem un mit, în care şi preşedintele ţării credea, sau de care se lăsa influenţat, că Parlamentul nu poate să dezbată şi să adopte bine Codurile", a adăugat Ponta.

Partea specială a Codului penal urmează a fi dezbătută începând cu ziua luni, 6 aprilie.


Citeste totul despre:

Vezi mai multe


Alte articole din: Ultimele Stiri
Alte articole din: Ultimele Stiri