Pacienţii care se vindecă de gripă porcină nu vor mai avea nevoie de vaccin, potrivit specialiştilor

Saturday, 06 June 2009, 16:17 Sursă: NewsIn

"Cei care s-au îmbolnăvit de noua gripă în această perioadă şi, în urma tratamentului cu antivirale, s-au vindecat, în mod firesc ar trebui să aibă anticorpi la un nivel care să îi permită protejarea organismului împotriva acestui virus, chiar dacă acesta dezvoltă o formă mai severă", a precizat, pentru NewsIn, specialistul în epidemiologie, dr. Adriana Pistol.

În aceste condiţii, pacienţii vindecaţi de gripă porcină nu mai au nevoie de vaccin pentru imunizare, întrucât organismul lor deţine suficienţi anticorpi care să lupte împotriva virusului A/H1N1. 

Oficialii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, dar şi epidemiologii români, anticipează ca un val de cazuri de gripă porcină în formă mai severă să aibă loc în toamnă.

Pe de altă parte, cercetătorii nu au reuşit, până în acest moment, să izoleze tulpina virusului pentru a putea demara producerea unui vaccin împotriva gripei porcine. Organizaţia Mondială a Sănătăţii apreciază că tulpina va fi izolată la sfârşitul lunii iunie, urmând să poată fi produse primele doze de vaccin.

Ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, a afirmat că România va produce la Institutul Cantacuzino peste două milioane de doze de vaccin împotriva gripei porcine şi că nu va apela la companiile farmaceutice internaţionale decât dacă numărul îmbolnăvirilor o va cere.

Potrivit epidemiologilor, după vaccinare, organismul are nevoie de 10-15 zile până când produce de anticorpii necesari imunităţii la virusul noii gripe. "Ca la orice vaccin antigripal, imunitatea unei persoane durează până la un an de zile", a explicat dr. Adriana Pistol.


Vezi mai multe


Alte articole din: Ultimele Stiri
Adaugă părerea ta
Alte articole din: Ultimele Stiri