Opt mituri ale gripei porcine care ar putea să vă pună în pericol viaţa

Thursday, 29 October 2009, 17:47 Sursă: New Scientist

Mitul 1

Simptomele sunt aceleaşi ca ale gripei normale: ai gripă porcină dacă faci febră. Fals. Aproape jumătate din oamenii care iau gripă porcină nu fac niciodată febră, iar unii din ei suferă de simptome gastrointestinale şi alte simptome ale gripei standard, potrivit New Scientist. Fiţi atenţi la simptome precum greutate în respiraţie, dureri de piept şi buze albastre. Dacă le aveţi, mergeţi urgent la control.

Mitul 2


Este doar o gripă blândă. Rata mortalităţii este mai scăzută decât cea a gripei standard. Gripa porcină omoară mai mult tinerii, şi deşi iarna abia începe, a făcut deja mai multe victime decât într-o iarnă întreagă.

Mitul 3

Eşti în siguranţă dacă eşti sănătos. Doar oamenii bolnavi fac o formă gravă a gripei porcine. Cei mai mulţi copii care au murit din cauza acestei gripe erau perfect sănătoşi, la fel şi în cazul adulţilor, scrie New Scientist.

Mitul 4


O să fiu bine dacă mănânc alimente organice, iau vitamine, port o mască, mă spăl pe mâini şi beau multe lichide. Cea mai bună modalitate de protecţie este vaccinarea.

Mitul 5


Acum că există vaccin, vom fi în regulă. De fapt, avem chiar mai multe. Din păcate, acest lucru nu se aplică peste tot în lume. Chiar şi în ţările dezvoltate vor trece luni întregi până va fi vaccinată toată populaţia. Ţările sărace vor primi puţine doze sau chiar deloc.

Mitul 6

Vaccinul nu este sigur. De ce să rişti protejându-te de o gripă uşoară? În timpul pandemiilor trecute, o treime şi chiar mai mult din glob s-a îmbolnăvit. Riscurile gripei porcine - deces sau probleme extrem de grave sunt mult mai mari decât cele ale vaccinului.

Mitul 7

Virusul nu o să devină mortal. Din păcate, nimeni nu ştie cum evoluează gripa porcină, însă în mod sigur nu o să dispară.

Mitul 8

După ce se va termina pandemia, o să fim în siguranţă câteva decenii. Un alt virus ar putea lovi chiar mâine şi începe o altă pandemie, care să fie şi mai gravă. 

 Alte articole din: Ultimele Stiri
Adaugă părerea ta
Alte articole din: Ultimele Stiri