Coronavirus - România: 19257 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Obama a semnat decretul pentru închiderea Guantanamo

Thursday, 22 January 2009, 04:47 Sursă: Realitatea TV

Noul preşedinte a promis în campania electorală că va închide centrul de detenţie stabilit în Guantanamo (Cuba). Barack Obama îşi îndeplineşte promisiune la numai două zile după ce a intrat la Casa Albă.

Un proiect de decret prezidenţial care prevede suspendarea proceselor şi închiderea centrului de detenţie a fost publicat pe internet de Uniunea Libertăţilor Civile Americane (ACLU).

În cadrul sistemului judiciar controversat creat în 2006 pentru suspecţii de terorism, au fost judecaţi până în prezent trei deţinuţi, dintre care unul a pledat vinovat, unul şi-a încheiat perioada de detenţie, iar al treilea, care făcea propagandă pentru Osama ben Laden, a fost condamnat la închisoare pe viaţă după ce a refuzat să se apere.

În total, 800 de deţinuţi au trecut prin celulele de la Guantanamo, dintre care numai 20 au fost acuzaţi de "crime de război". Ceilalţi sunt suspectaţi că fac parte din sau susţin gruparea teroristă al-Qaida sau au fost achitaţi de toate acuzaţiile - circa 50 dintre ei - dar nu pot fi trimişi în ţările lor de origine pentru că riscă să fie persecutaţi acolo. În privinţa acestora din urmă, unele state europene s-au oferit recent să-i primească pe teritoriul lor.

Situaţia altora este mai complicată. Noul preşedinte avertizase că închiderea centrului de la Guantanamo este "mai dificilă decât cred majoritatea", în special în ceea ce priveşte viitorul "unui număr mare de persoane periculoase, care nu au fost judecate încă".


Citeste totul despre:

Vezi mai multe


Alte articole din: Ultimele Stiri
Adaugă părerea ta
Alte articole din: Ultimele Stiri