O colonie de microbi, veche de 1,5 milioane de ani, a fost descoperită sub gheaţa Antarcticii

Friday, 17 April 2009, 14:57 Sursă: foxnews.com

Autor: Realitatea.NET
Descoperirea, detaliată în ediţia din 17 aprilie a jurnalului Science, ar putea prezenta un model despre cum poate viaţa supravieţui pe planete îngheţate, ca Marte sau Europa.

Microbii, care supravieţuiesc fără lumină şi oxigen, au fost descoperiţi în apa care se scurge din gheţarul Taylor, unul dintre gheţarii din estul Antarcticii, într-o zonă cunoscută drept Văile Uscate McMurdo.

Regiunea McMurdo este considerată drept unul dintre cele mai aride deşerturi din lume, lipsit complet de animale şi plante complexe.

Oamenii de ştiinţă au prelevat mostre de apă din Blood Falls, o cascadă bizară, de culoare roşie, care este alimentată din interiorul gheţarului Taylor.

Analizele au relevat că apa gheţarului conţine microorganisme care folosesc sulful pentru a extrage fierul din rocă (fierul este responsabil pentru culoarea roşie a cascadei).

"Când am început analiza chimică mostrelor nu am găsit oxigen deloc", a declarat cercetătoarea Jil Mikucki.

Cercetătorii nu pot săpa până la lacul care este locul de origine al microbilor pentru că gheaţa este prea groasă şi prea departe de marginea gheţarului. Aceştia sunt de părere totuşi că lacul este mai mic de 5 kilometri în diametru şi că s-a format, cel mai probabil, în urmă cu două milioane de ani.

Testele genetice au sugerat că microbii sunt similari cu cei găsiţi în mediul marin, în ziua de astăzi, despre care oamenii de ştiinţă cred că sunt de fapt o rămăşită a unei populaţii care a fost iniţial mult mai mare. Când nivelul apelor a scăzut suficient, lacul a fost separat de mare şi acoperit în cele din urmă de gheţar.

Citeste totul despre:

Vezi mai multe


Adaugă părerea ta
Alte articole din: Ultimele Stiri