Coronavirus - România: 449349 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Numărul şomerilor ar putea ajunge la un milion, în 2009, potrivit unui sondaj NewsIn

Sunday, 29 March 2009, 09:05 Sursă: NewsIn

Preşedintele UGIR-1903, Cezar Corâci, consideră că numărul şomerilor din România ar putea ajunge anul acesta până la un milion, însă acest lucru depinde în mod decisiv de acţiunile Guvernului de sprijinire a economiei şi a întreprinderilor mici şi mijlocii. Reprezentantul Uniunii Generale a Industriaşilor din România consideră că mulţi şomeri vor proveni anul acesta din sectorul IMM.

La rândul său, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), Cristian Pârvan, a spus că numărul şomerilor de anul acesta va depăşi cu mult ultima estimare a Ministerului Muncii (n.r. 900.000 de şomeri în 2009), dacă nu se iau măsuri urgente.

Potrivit acestuia, una dintre măsurile pe care autorităţile ar trebui să le ia pentru diminuarea numărului şomerilor ar fi stimularea contractelor de angajare fără perioadă limitată. Pârvan a dat, în acest caz, ca exemplu Franţa, unde autorităţile au acordat stimulente firmelor care angajează persoane cu contracte de la trei luni în sus.

În opinia preşedintelui Consiliului Naţional al Întreprinderilor Mici şi Mijlocii din România, Ovidiu Nicolescu, cei mai mulţi şomeri vor proveni, în 2009, din sectorul industrial, mai ales din domeniile care îşi aveau orientată producţia către export, din cauza diminuării drastice a acestei activităţi. De asemenea, acesta a precizat că din cauza diminuării comenzilor şi sectorul transporturilor va opera disponibilizări masive.
Totodată, spune Nicolescu, industriile produselor de folosinţă îndelungată şi cele ale serviciilor care nu sunt de strictă necesitate "vor lăsa mulţi şomeri în urmă". Potrivit reprezentantului organizaţiei patronale, principala măsură care ar putea duce la păstrarea forţei de muncă în posturile actuale ar fi adoptarea cât mai urgent a neimpozitării profitului reinvestit.

Transportatorii rutieri ar putea disponibiliza 40.000 de salariaţi

Secretarul general al Uniunii Naţionale a Transportatorilor Rutieri din România, Radu Dinescu, a declarat recent că, în 2009, ar putea fi disponibilizaţi 20% din cei 200.000 de salariaţi care îşi desfăşoară în prezent activitatea în acest domeniu.

Până la 60.000 de şomeri în industria textilă

În ceea ce priveşte numărul angajaţilor din industria textilă care ar putea fi disponibilizaţi în anul 2009, preşedintele Federaţiei Patronale a Textilelor, Confecţiilor şi Pielariei FEPAIUS, Maria Grapini, este de părere că acesta s-ar putea ridica la 60.000. "Toată lumea este îngrijorată în acest moment. Aproximativ 40.000-60.000 de angajaţi din industria textilă ar putea deveni şomeri anul acesta, unele firme aflându-se chiar în situaţia ieşirii de pe piaţă", a declarat preşedintele FEPAIUS, Maria Grapini.

Circa 35.000 de salariaţi din agricultură şi industria alimentară ar putea fi concediaţi

Reprezentanţii Agrostar şi ai Federaţiei Sindicale din Industria Alimentară au declarat, pentru NewsIn, că circa 35.000 de salariaţi din agricultură şi industria alimentară ar putea fi disponibilizaţi anul acesta, din cauza crizei economice. "Luând în calcul problema subvenţiilor din agricultură, care se acordă greu, precum şi legislaţia proastă privind creditarea, multe societăţi din agricultură vor putea recurge anul acesta la disponibilizări. Vorbim aici de circa 10.000 de oameni, la care se pot adăuga şi cei 5.000 care sunt în şomaj tehnic încă din luna noiembrie 2008 şi acesta ar putea fi prelungit", a menţionat preşedintelui Federaţiei Agrostar, Ştefan Niculae.

Preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară (FSIA), Dragoş Frumosu, a declarat, pentru NewsIn, că în industria alimentară 10% din angajaţi ar putea fi disponibilizaţi în 2009. La un număr total de 180.000 de salariaţi ai industriei, reducerea ar înseamnă circa 20.000 de oameni.

Numai disponibilizarea angajaţilor Interagro va "contribui" semnificativ la îngroşarea rândurilor şomerilor din agricultură. Astfel, grupul de firme Interagro va face o notificare către autorităţi, conform căreia în următoarea perioadă va disponibiliza cei 6.700 de salariaţi din cele şase unităţi chimice pe care compania le va închide, a declarat proprietarul companiei, Ioan Niculae.

Circa 280.000 de angajaţi din construcţii ar putea rămâne fără loc de muncă

Preşedintele Asociaţiei Române a Antreprenorilor de Construcţii (ARACO), Laurenţiu Plosceanu, a afirmat, recent, că aproximativ 280.000 de angajaţi din domeniul construcţiilor vor fi disponibilizaţi, dacă nu se rezolvă problema finanţărilor din acest domeniu. În prezent, în sectorul construcţiilor lucrează 380.000 de oameni, potrivit ARACO.

Şi revenirea în ţară a muncitorilor plecaţi în străinătate ar putea duce la sporirea numărului oamenilor fără locuri de muncă din România.
Ministerul Muncii ia în calcul un număr total al şomerilor la sfârşitul anului de aproape 900.000 de persoane, pe fondul revenirii masive în ţară a românilor care şi-au pierdut locurile de muncă din Spania şi Italia.

"Dacă mergem cu această rată de 100.000 de şomeri la trei luni vom ajunge la o cifră de 800.000 numai din intern, la care se vor adăuga şi cei care se întorc în ţară din străinătate. Vor primi indemnizaţie de şomaj acei români care s-au înregistrat în primele 6 luni de la pierderea locurilor de muncă la oficiile de şomaj şi se află de mai puţin de un an în Italia şi Spania. Numărul total al şomerilor ar putea ajunge astfel la 900.000", a declarat secretarul de stat în Ministerul Muncii, Dumitru Cornoiu.

Alte articole din: Ultimele Stiri
Alte articole din: Ultimele Stiri