Coronavirus - România: 28166 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

NASA a descoperit o gaură neagră monstruoasă în centrul unei galaxii

Wednesday, 29 July 2009, 11:57 Sursă: REALITATEA.NET

Gaura neagră, înconjurată de stele, formează "ochiul" unei galaxii denumite NGC-1097, fotografiată de Telescopul Spațial NASA Spitzer din California.

Găurile negre au o atracție gravitațională atât de mare, încât nimic nu mai poate scăpa odată ce intră în raza lor.

Galaxia are formă de spirală (ca și Calea Lactee), cu brațe lungi formate din stele roșii. NASA a declarat că gaura neagră din centrul galaxiei noastre este mult mai "blândă" în comparație cu NGC-1097, deoarece are o masă ce echivalează doar câteva milioane de sori.

"Soarta acestei găuri negre și a altora similare rămâne un permanent obiect de studiu", a declarat George Helou, director adjunct al NASA Spitzer Science Center din cadrul California Institute of Techology (Pasadena). "Unele teorii susțin ideea că această gaură neagră s-ar putea 'liniști' și ar putea intra într-o stare mai puțin activă, cum este și cazul găurii negre din Calea Lactee."

Gaura neagra este inconjurata de un 'inel', format din stele nou-născute și foarte luminoase. "Inelul în sine este un foarte interesant obiect de studiu, deoarece acolo se nasc stele într-un ritm foarte rapid", a declarat Kartik Sheth, astronom la NASA Spitzer Science Center.

Brațele roșii ale spiralei, precum și "vârtejurile" dintre ele, conțin praf încălzit de stele nou-născute, în timp ce populațiile de stele mai vârstnice apar albastre.


Vezi mai multe


Alte articole din: Ultimele Stiri
Alte articole din: Ultimele Stiri