Coronavirus - România: 63762 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Ministerul Educaţiei îi replică lui Băsescu spunând că reforma învăţământului e în plină desfăşurare

Monday, 15 June 2009, 10:05 Sursă: NewsIn

"În prezent, lucrăm la modificarea programei de gimnaziu şi liceu, astfel încât aceasta să se axeze pe acumularea de competenţe, şi nu de informaţii, ca până acum. Au fost modificate planurile cadru pentru liceu pentru reducerea numărului de ore, măsură care face parte din planul de decongestionare a programei. Nu stăm degeaba, comisiile ministeriale lucrează pe mai multe teme, de la curriculă la problemele de incluziune în şcoală a categoriilor defavorizate", spune şeful direcţiei pentru învăţământ preuniversitar din minister, Liliana Preoteasa.

În privinţa şcolilor de meserii, Preoteasa spune că învăţământul profesional şi tehnic este în plină restructurare. "Noi avem o gamă largă de meserii pe care încercăm să le promovăm prin învăţământul profesional şi tehnic, de la mecanic şi tinichigii auto, la lucrători în domeniul hotelier. Vom modifica structura şcolilor de arte şi meserii astfel încât acestea să atragă mai mulţi elevi, iar certificatele să fie dobândite mai uşor", a precizat Preoteasa.

Şeful învăţământului preuniversitar mai spune că există şi un departament afiliat ministerului care se ocupă de analizarea nevoilor pieţei muncii şi de alinierea învăţămâtului profesional şi tehnic la aceste nevoi.

Traian Băsescu, prezent duminică la şedinţa executivului, a atras atenţia ministrului Educaţiei asupra situaţiei dezastruoase a învăţământului şi a cerut adaptarea programei şcolare la realităţile economice.

Spunând că "despre păpădie şi salată copii pot citi şi pe Google", şeful statului s-a arătat îngrijorat că nu mai există şcoli care să pregătească mecanici şi tinichigii auto, meserii care ar avea un deficit de forţă de muncă în România. "Să facem ce ne trebuie, noi facem filozofi", a spus şeful statului.

Băsescu a sfătuit ministerul să ţină cont de sugestiile Comisiei prezidenţiale pentru învăţământ în elaborarea unor noi legi ale educaţiei şi a atras atenţia că trebuie făcută reformă cât mai repede în acest domeniu.

De asemenea, şeful statului i-a cerut Ecaterinei Andronescu să nu scoată Educaţia fizică din şcoli. Reprezentanţii ministerului spun că planurile-cadru pentru programa la Educaţie fizică au fost modificate şi adoptate, în primăvară, tocmai pentru atragerea elevilor în activităţi sportive. Modificările presupun o programă cu oră obligatorie de sport şi între trei şi cinci ore extra-curriculare, faţă de două ore obligatorii.Alte articole din: Ultimele Stiri
Alte articole din: Ultimele Stiri