Coronavirus - România: 3864 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Ministerul Educaţiei a acceptat demisia persoanelor responsabile de gafa din teza unică la istorie

Friday, 22 May 2009, 09:56 Sursă: REALITATEA.NET

"Ministerul Educaţiei a decis acceptarea demisiei directorului Centrului de Evaluare şi Curriculum, Cristian Mirescu, precum şi a demisiei doamnei Rodica Tudorică, inspector pentru disciplina istorie", a declarat Ecaterina Andronescu.

Ministerul a mai hotărât demararea, începând de vineri, a unui control general în Centrul de Evaluare şi Curriculum. Începând de săptămâna viitoare, Centrul va avea o nouă conducere, până se încheie evaluările naţionale de la sfârşitul acestui an şcolar, după care se va trece la restructurarea Centrului.

După greşeala de la unul dintre subiectele de limba şi literatură română, organizatorii tezelor unice au recidivat la lucrarea de istorie, pe care au susţinut-o, joi, elevii claselor a VIII-a, însă, din fericire, eroarea a fost reparată, de această dată, în timp util.

Într-unul dintre subiecte, legat de participarea Armatei Române în Primul Război Mondial, în textul subiectului s-a scris Armata a II-a, în timp ce în întrebare apărea Armata I. Citeşte aici mai multe detalii.

Greşeala a fost sesizată înainte ca elevii să înceapă propriu-zis examenul şi a fost corectată printr-o erată trimisă de Ministerul Educaţiei în toate şcolile.

Elaborarea subiectelor şi a baremelor, precum şi evaluarea sunt în grija Centrului National de Curriculum şi Evaluare în Învăţământul Preuniversitar (CNCEIP).

Teza la limba română, desfăşurată pe 7 mai, a fost marcată de un incident - unul dintre subiectele pentru elevii claselor a VIII-a a conţinut o eroare. Elevilor li se cerea să analizeze un text din ''Triumful talentului'' de Ion Luca Caragiale, schiţă bazată pe două personaje cu nume similare Ghiţă Niţescu cu Niţă Ghiţescu. Cei doi au fost confundaţi în urma unui examen la caligrafie şi s-a creat, în acest fel, o situaţie hilară. Cele două nume au fost confundate, însă, şi de cei care au redactat subiectele, iar pe foaia de teză Ghiţă a apărut, din greşeală, în locul lui Niţă.

Autorităţile au decis ca teza să nu se reia, iar lucrările ce conţin numele lui Ghiţă Niţescu în locul lui Niţă Ghiţescu, personajele confundate de cei care au redactat subiectele, să nu fie anulate.

Ministerul Educaţiei a sancţionat doi reprezentanţi ai instituţiei care s-a ocupat cu organizarea examenelor - Centrul Naţional de Curriculum şi Evaluare din Învăţământul Preuniversitar. Ulterior, cei doi şi-au depus demisia.

Notele pe care elevii le vor obţine la tezele cu subiect unic vor conta la admiterea la liceu. Dintre tezele din acest semestru a mai rămas de susţinut, pe 21 mai, lucrarea la istorie sau geografie, pentru elevii claselor a VIII-a.

Alte articole din: Ultimele Stiri
Adaugă părerea ta
Alte articole din: Ultimele Stiri