Coronavirus - România: 29223 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Medicii ameninţă cu cel mai mare protest organizat în Capitală, dacă nu îşi primesc sporurile

Friday, 28 August 2009, 12:09 Sursă: NewsIn

"Există o mare problemă cu reducerea sporurilor şi, în unele zone din ţară, chiar neacordarea lor. Am discutat cu colegii mei ca pe 21 septembrie să ne întâlnim cu managerii spitalelor, iar dacă vom constata că, în continuare, nu se alocă sporurile, vom organiza cel mai mare miting al personalului sanitar care a avut loc vreodată în Capitală", a explicat Marius Petcu.

Liderul Sanitas a adăugat că, deşi Ministerul Sănătăţii a reuşit să obţină o creştere a coeficienţilor de salarizare pentru cadrele medicale, de la 4,05 pentru cel mai mic salariu al unui medic primar, la 4,20, şi de la 3,75 la 5,25, pentru cel mai mare salariu al unui medic primar, sindicaliştii sunt în continuare nemulţumiţi. "Ceea ce am propus noi a fost ca coeficientul maxim pentru un medic primar să fie 6. Se pare că nu s-a putut ajunge la acest coeficient. Este o îmbunătăţire, bineînţeles, ce a obţinut ministerul, dar este încă departe de ceea ce ne-am dorit noi", a spus Petcu.

În condiţiile în care coeficienţii pentru mai multe categorii sociale au fost reduşi, Ministerul Sănătăţii a reuşit să obţină echivalarea funcţiei de medic primar cu cea de conferenţiar, cu coeficienţi între 4,20 şi 5,25, în funcţie de vechimea în muncă. Negocierea a pornit de la coeficienţi între 4,05 şi 5,10.

De asemenea, medicul specialist, care reprezintă categoria cu cea mai mare pondere în unităţile sanitare, va beneficia de coeficienţi între 3,30 şi 4,15. Iniţial, s-a discutat despre coeficienţi de salarizare între 3 şi 3,75.

Ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, a subliniat că noua grilă de salarizare pentru medici a fost gândită astfel încât coeficientul maxim al unei categorii profesionale să fie mai mic decât coeficientul minim al categoriei superioare. Astfel,  nu vor mai exista situaţii în care medicul specialist să câştige mai mult decât cel care are primariatul. Prin această măsură, se dă posibilitatea cadrelor medicale din România să-şi dezvolte cariera profesională în conformitate cu gradele profesionale dobândite şi pe baza experienţei acumulate.

Alte articole din: Ultimele Stiri
Alte articole din: Ultimele Stiri