Mai multe tiruri româneşti au rămas blocate la graniţa dintre Bulgaria şi Grecia

Friday, 23 January 2009, 12:05 Sursă: Realitatea TV

Mai multe tiruri româneşti au rămas blocate mai multe zile la graniţa dintre Grecia şi Bulgaria. Unul dintre şoferi a anunţat că prin vama Promahonas nu s-a mai putut trece din cauza protestului fermierilor greci. Aceştia au blocat mai multe autostrăzi din Grecia, iar unii dintre ei şi-au dus tractoarele la frontieră.
Adaugă părerea ta

Unul dintre şoferii români a spus că cele aproximativ 300 de tiruri au format o coadă care s-a întins pe kilometri întregi. Alte tiruri au fost blocate în localităţi care se află la 20 de kilometri de graniţă. "Suntem în vama grecească Promahonas, la doi km de vama grecească (bulgărească), suntem blocaţi peste 200 de camioane, peste 80% româneşti, restul bulgăreşti'', a povestit Cristinel Glăvan, şofer de tir.

Ministerul român de externe a anunţat cu câteva zile înainte că punctul de trecere a frontierei Promahonas s-a blocat din cauza protestelor fermierilor greci şi i-a sfătuit pe cetăţenii români să folosească punctul de frontieră Evzoni, de la graniţa cu Macedonia.

"Noi cunoaştem Macedonia, cu tirul nu poţi merge prin Macedonia aşa cum vrei. Acolo îţi trebuie paşaport, autorizaţie de transport pentru o altă ţară, carnet de tir, îţi trebuie mai multe acte'', spun şoferii.

Mii de fermieri au blocat mai multe autostrăzi în Grecia 

Fermierii greci au blocat mai multe autostrăzi, nemulţumiţi că guvernul nu ia măsuri ca să-i ajute să supravieţuiască pe timp de criză. Mii de fermieri şi-au scos tractoarele din garaje şi au transformat într-un coşmar traficul pe autostrada care leagă capitala Atena de oraşul Salonic.

Haos a fost şi la graniţa cu Bulgaria. Poliţiştii abia au ţinut piept protestatarilor. Unii dintre ei au luat cu asalt punctul de control şi chiar au trecut frontiera.

Fermierii au cerut reducerea taxelor şi acordarea de împrumuturi preferenţiale.