Coronavirus - România: 1452 de cazuri confirmate

Mai multe oraşe din România au aderat la campania Ora Pământului

Thursday, 26 March 2009, 15:05 Sursă: NewsIn

Pentru a marca evenimentul, Vodafone România a trimis peste două milioane de SMS-uri abonaţilor săi, cu mesajul Earth Hour, iar grupul Lafarge a oprit pentru o oră funcţionarea utilajelor din uzinele de ciment, balastierele şi staţiile de betoane din România. De asemenea, UTV a întrerupt emisia timp de o oră, de la 20.30 la 21.30.

La Bucureşti, autorităţile au confirmat stingerea luminilor câtorva clădiri simbolice, precum Ateneul Român, Teatrul Naţional Bucureşti, Primăria municipiului Bucureşti, Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, Muzeul Naţional de Artă, Opera Română, Hotelul Intercontinental şi magazinul Cocor. Palatul Parlamentului, cea mai mare clădire civilă din lume, a stins iluminatul exterior timp de o oră, începând cu 20.30.

Diminuarea iluminatului în Piaţa Constituţiei va permite voluntarilor WWF să formeze, cu lumânări, numărul 60, simbolul evenimentului. Tot în Piaţa Constituţiei, trupa Sistem a susţinut un concert unplugged, iar Astroclubul Bucureşti a montat două telescoape, cu ajutorul cărora doritorii au putut observa corpuri cereşti a căror vizibilitate este foarte redusă, de obicei din cauza poluării luminoase din Capitală.

La Timişoara, primăria a stins iluminatul public din Piaţa Unirii, ceea ce a permis Observatorului Astronomic din Timişoara să organizeze o sesiune de Sidewalk Astronomy - Astronomie de trotuar. Între orele 20.00- 22.00, un grup de astronomi, amatori dar şi profesionişti, le-au prezentat timişorenilor corpurile cereşti cu ajutorul mai multor instrumente astronomice. În acelaşi timp, pentru timişorenii amatori de teatru, Teatrul Studenţesc Thepsis a pregătit un spectacol-lectură la lumina lumânărilor, pentru intervalul 20.30 şi 21.30, la Casa de Cultură a Studenţilor.

La Iaşi, s-a stins iluminatul exterior la peste 30 de instituţii publice, dar şi la sediul companiei Antibiotice. La Cluj-Napoca, grupul local de voluntari al Greenpeace a promovat Ora Pământului în zilele de 27 şi 28 martie, prin informarea cât mai multor cetăţeni cu privire la campania globală  şi la modul în care se pot implica ei în prevenirea schimbărilor climatice. În acelaşi timp, ursul polar Greenpeace a participat la marşul bicicliştilor (Reacţie în lanţ), ce a avut loc în parcul I.L. Caragiale. Pe 28 martie, începând cu orele 20.30, voluntarii Greenpeace au fost prezenţi la Polus Center, unde s-au stins firmele luminoase ale centrului comercial şi au realizat cu toţi cei prezenţi numărul 60 din lumânări şi torţe.

La Braşov, autorităţile locale au stins iluminatul exterior la sediul Primăriei şi la cel al Prefecturii.

La Botoşani s-au stins luminiile la sediul Primăriei şi la instituţiile subordonate, dar si la cele doua teatre, Teatrul Mihai Eminescu şi Teatrul pentru copii şi Tineret Vasilache.

La Tulcea, Prefectura, Consiliul Judeţean, Primăria şi Palatul Copiilor au  întrerupt iluminatul între orele 20.30 - 21.30. Concomitent, membrii Astroclubului Delta Orion au realizat observaţii astronomice în faţa Palatului Copiilor, oferind explicaţii despre corpurile cereşti şi despre poluarea luminoasă.

La Târgovişte s-a oprit iluminatul la Curtea Domnească, Casa Tineretului şi pe unele artere din oraş. La Sfântu Gheorghe, municipalitatea a decis întreruperea iluminatului public şi la instituţiile publice şi s-au organizat petreceri la lumina lumânării.

Earth Hour 2009 a fost  cea mai mare acţiune globală şi, totodată, un vot pentru Planetă. Din Las Vegas până la Sydney, din Cape Town la Beijing, miloane de oameni din peste 2.000 de oraşe s-au angajat deja să voteze pentru Pământ, participând la Earth Hour. Turnul Eiffel, Biblioteca din Alexandria, Sfinxul şi Marile Piramide din Giza şi Taipei 101, cea mai mare înaltă clădire din lume, sunt doar câteva dintre construcţiile emblematice care au rămas în întuneric timp de o oră.


Vezi mai multe


Alte articole din: Ultimele Stiri
Adaugă părerea ta
Alte articole din: Ultimele Stiri