Coronavirus - România: 19907 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Londra confirmă că a identificat cadavrele a doi ostatici britanici răpiţi în Irak în 2007

Sunday, 21 June 2009, 16:31 Sursă: NewsIn

"Cu profund regret am informat familiile ostaticilor că, bazându-ne pe indicii foarte puternice, cele două cadavre găsite sunt probabil cel al lui Jason Creswell, din Glasgow (Scoţia), şi al lui Jason Swindlehurst, din Skelmersdale (nord-vestul Angliei)", a anunţat Foreign Office într-un comunicat.

Cinci persoane - consultantul Peter Moore şi cele patru gărzi de corp britanice ale sale - au fost răpite de 40 de bărbaţi purtând uniforma poliţiei, la 29 mai 2007, de la sediul Ministerului de Finanţe de la Bagdad.

Cadavrele celor doi au fost predate unor oficiali britanici, vineri seara, de către autorităţile de la Bagdad.

Ministrul de Externe David Miliband a spus sâmbătă că ceilalţi trei ostatici sunt "în pericol grav", după ce autorităţile irakiene au predat britanicilor rămăşiţele pământeşti ale celor doi ostatici.

Deocamdată nu a fost făcută publică nicio informaţie cu privire la locul, momentul sau modul în care au murit cele două victime. Informaţii de presă neconfirmate indicau anul trecut că unul dintre ostatici s-ar fi sinucis.

Cei patru bodyguarzi ai consultantului informatic Peter Moore lucrau pentru firma canadiană de securitate GardaWorld. Un purtător de cuvânt al companiei a declarat că este la curent cu faptul că au fost confirmate cele două decese, dar nu are alte comentarii de făcut.

Cei care i-au luat ostatici au dat publicităţii câteva înregistrări video în cei doi ani de captivitate. Într-unul dintre mesajele video, difuzat de postul de televiziune din Dubai al-Arabiya, Moore cerea Marii Britanii să elibereze în schimbul său nouă irakieni.

Premierul britanic Gordon Brown a spus sâmbătă că este "întristat şi consternat" de moartea celor doi ostatici.

Londra a avut aproape 45.000 de soldaţi alături de americani la invadarea Irakului în 2003, care l-a alungat de la putere pe Saddam Hussein, dar în prezent mai are numai circa 500 de soldaţi în această ţară.

Un fost ostatic la Beirut, Terry Waite, spune că singura speranţă pentru eliberarea ostaticilor care au mai rămas în captivitate se leagă de irakieni. "E ceva excepţional de dificil pentru orice negociator occidental, e aproape imposibil", a declarat el la postul de televiziune BBC referindu-se la eliberarea celorlalţi trei ostatici.

Citeste totul despre:

Vezi mai multe


Alte articole din: Ultimele Stiri
Adaugă părerea ta
Alte articole din: Ultimele Stiri