Coronavirus - România: 113589 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Ion Bazac: România are capacitatea de a produce vaccinul în cel mult trei luni de la izolarea tulplinii la nivel internaţional

Sunday, 03 May 2009, 09:50 Sursă: REALITATEA.NET

Ion Bazac a spus că sistemul este pregătit pentru cazul în care virusul a apărut pe teritoriul României.

"În prezent Ministerul Sănătăţii are capacitatea de a trata 460.000 de persoane cu medicamente antivirale. Este un stoc de medicamentele tampon, suficient pentru situaţia actuală. România are capacitatea prin Institutul Cantacuzino, de a produce vaccinul în cel mult trei luni de la izolarea tulplinii la nivel internaţional", a spus ministrul care a anunţat că joi, la Luxemburg, OMS a declarat în faţa miniştrilor sănătăţii că este capabilă în jurul datei de 20 mai să izoleze tulpina şi la jumătatea lunii august poate începe producţia vaccinului. Astfel, primele doze de vaccin ar putea ajunge pe piaţă în luna septembrie.

Potrivit ministrului, Institutul Cantacuzino poate produce imediat o primă tranşă de două milioane de doze.

Ion Bazac a anunţat că autorităţile au luat o serie de măsuri de prevenire. "Decizia administrării antiviralelor trebuie să aparţină medicilor. Antiviralele luate preventiv nu sunt eficiente", a avertizat ministrul care a sfătuit populaţia să se spele pe mâini cât mai des şi să se evite aglomeraţia tocmai pentru a se preveni îmbolnăvirea.

Alte articole din: Ultimele Stiri
Alte articole din: Ultimele Stiri