IBM va construi un sistem cu o putere mai mare decât primele 500 de supercomputere din lume

Tuesday, 03 February 2009, 15:25 Sursă: REALITATEA.NET

Autor: Realitatea.NET

Este un proiect ambițios chiar și pentru IBM. Sistemul denumit Sequoia, cu o putere de procesare de 20 de petaflops este „cel mai mare salt în putere de calcul ce a fost adus vreodată în laborator”, după cum declară Mar Seager, adjunctul șefului departamentului Advanced Technology de la Lawrence Livermore National Laboratory din Livermore, unde va fi găzduit sistemul. Sequoia ar trebui să fie funcțional până în 2012.

IBM va construi de fapt două supercomputere în baza acestui contract, primul, numit Dawn, urmând să fie livrat până la jumătatea anului. Acesta va avea o putere de calcul de circa 500 de teraflops și va ajuta cercetătorii să se obișnuiască cu sistemul care va veni în 2012.

Sequoia va folosi aproximativ 1.6 milioane de nuclee, construite de IBM și va rula sistemul de operare Linux. Procesorul dezvoltat pe tehnologia de 45nm este încă în lucru la IBM și până la sfârșitul proiectului ar putea apărea chiar procesoare cu opt sau 16 nuclee. Deși configurația finală a chipului nu a fost încă determinată, sistemul va avea 1,6 TB de memorie RAM.

În acest moment există doar două sisteme în Statele Unite care depășesc bariera de 1 petaflop. Unul se numește Roadrunner, la Los Alamos National Laboratory, iar al doilea la Oak Ridge National Laboratory.


Vezi mai multe


Adaugă părerea ta
Alte articole din: Ultimele Stiri