Coronavirus - România: 62547 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Guvernul sacrifică salariile angajaţilor cu studii superioare în schimbul creşterii salariului minim. Cum comentaţi?

Wednesday, 21 October 2009, 13:13 Sursă: REALITATEA.NET

"În cazul regiilor autonome, societăţilor şi companiilor naţionale şi al societăţilor comerciale, indiferent de forma capitalului, prevederile art.1 se aplică pe categorii de salariaţi, fiind majorate numai salariile stabilite în baza contractelor colective de muncă, mai mici de: 705 lei, pentru muncitori calificaţi; 846 lei, pentru muncitori calificaţi; 846 lei, pentru personalul administrativ încadrat pe funcţii pentru care condiţia de pregătire este liceală şi 1.234 lei, pentru personalul încadrat pe funcţii pentru care condiţia de pregătire este cea de studii superioare", se arată în documentul propus de Ministerul Muncii patronatelor, obţinut de NewsIn.

O creştere a salariului minim pentru angajaţii cu studii superioare la 1.234 lei, în condiţiile majorării salariului minim pe economie la 705 lei, în 2010, ar însemna de fapt o diminuare a coeficientului minim pentru salariaţii încadraţi pe funcţii a căror pregătire este cea de studii superioare de la 2, cât este în prezent, la 1,75, în grila din Contractul Colectiv de muncă unic la nivel naţional.

Reprezentanţii ministerului au propus totodată menţinerea coeficienţilor pentru angajaţii cu studii superioare de scurtă durată la 1,5, a celor care sunt încadraţi pentru funcţii a căror pregătire necesită terminarea unei şcoli de maiştri la 1,3 şi a salariaţilor care au terminat şcoli postliceale la 1,25, la fel ca şi în grila actuală din Contractului Colectiv de Muncă. 

Astfel, "pentru personalul administrativ încadrat pe funcţii pentru care condiţia este de pregătire postliceală salariul minim propus este de 882 lei, pentru personalul de specialitate încadrat pe funcţii pentru care condiţia de pregătire este cea de şcoală de maiştri salariul minim propus este de 917 lei, iar pentru angajaţii încadraţi pe funcţii pentru care condiţia de pregătire este cea de studii superioare de scurtă durată salariul minim propus pentru 2010 este de 1.058 lei".

Reprezentanţii patronatelor susţin, însă, că nici această variantă propusă de Ministerul Muncii nu poate fi acceptată de companii şi cer îngheţarea salariului minim în primele 6 luni din 2010 sau creşterea salariului minim pe economie la 650 lei "în condiţiile îngheţării grilei din Contractul Colelctiv de Muncă".

"Ar fi o nebunie să acceptăm creşterea tuturor salariilor din grila Contractului Colectiv de Muncă în actuala conjunctură economică. Nici această reducere a coeficientului de salarizare pentru cei cu studii superioare nu poate duce la o creştere a fondului de salarii ce poate fi susţinută de agenţii economici, de maxim 5-6%. Vom face totuşi calcule pe baza acestei propuneri pentru a le prezenta sindicatelor şi reprezentanţilor ministerului marţea viitoare ", a declarat pentru NewsIn, preşedintele UGIR 1903, Cezar Corâci.

Sindicatele propun, însă, ca majorarea fondului de salarii din mediul privat să se facă atât "în raport cu inflaţia pe acest an anunţată de INS, cât şi în raport cu productivitatea muncii stabilită de comun acord".

Alte articole din: Ultimele Stiri
Alte articole din: Ultimele Stiri