Coronavirus - România: 63762 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Fostele platforme siderurgice din Hunedoara poluează şi acum solul

Friday, 23 October 2009, 04:07 Sursă: Realitatea TV

Fostele combinate siderurgice de la Hunedoara şi Călan au lăsat în urma nu doar ruine, ci si sute de hectare de terenuri poluate.

"Există substanţe chimice care au devenit deşeuri chimice, în special gudroane acide, în rezervoare subterane, dar există şi sol poluat, ca urmare a deversărilor", a precizat Geta Barabas, director APM Hunedoara.

Pământul poluat ar trebui decopertat şi apoi ars, după care ar trebui înlocuit cu un pământ vegetal. Acest lucru este însa extrem de dificil, atâta timp cât nu exista o cartografiere a solului şi nu se stie ce suprafata si până la ce adancime este pământul este afectat.

Pe aceste terenuri nu se poate face nimic. În plus, ruinele fostelor combinate nu au fost dărâmate. La Hunedoara, suprafaţa fostului combinat siderurgic este de 138 de hectare, teren care aparţine acum primăriei. Responsabilii spun că nu sunt bani pentru ecologizare.

"Planul de ecologizare cuprinde două aspecte: în primul rând e partea de dărâmare a edificiilor. Cu banii care noi o să-i primim din dărâmarea acestor edificii om continua ecologizarea propriu-zisă", a afirmat Gheorghe Cical, director Ecosid Hunedoara.

Potrivit specialistilor de mediu, la nivelul regiunii sunt disponibile 23 de milioane de euro pentru ecologizarea solurilor poluate. Nicio administraţie locală nu a depus vreun proiect pentru obţinerea acestor fonduri.

Vezi mai multe


Alte articole din: Ultimele Stiri
Alte articole din: Ultimele Stiri