Coronavirus - România: 119683 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Forumul de la Davos s-a încheiat într-o atmosferă de dezorientare în faţa crizei economice mondiale

Sunday, 01 February 2009, 09:11 Sursă: NewsIn

În timp ce în toată lumea veneau veşti proaste pentru economie, revenirea la protecţionism a fost principala temă de dezbateri, denunţată la unison de premierul rus Vladimir Putin, ca şi de omologii săi chinez Wen Jiabao, german Angela Merkel sau britanic Gordon Brown.

Proiectul Washingtonului de a-i proteja mai bine pe siderurgiştii locali a confirmat această temere de a vedea comerţul mondial suferind o dublă lovitură, din cauza recesiunii şi a barierelor ridicate de guvernele naţionale. Noua administraţie americană a fost, pe de altă parte, marea absentă de la Davos, preşedintele Barack Obama mulţumindu-se să trimită o consilieră.

Ca de obicei, Davos a fost ocazia unei reuniuni a miniştrilor Comerţului, în speranţa de a relansa negocierile la Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC).

În ceea ce priveşte aspectul financiar al crizei, liderii politici şi-au pus speranţele în reuniunea G20 din 2 aprilie de la Londra pentru a avansa spre o soluţie concretă pentru reforma sistemului financiar internaţional.

Angela Merkel a vorbit despre "o nouă ordine economică mondială" şi posibilitatea de a încredinţa sarcina acesteia Naţiunilor Unite, printr-un Consiliu economic după modelul Consiliului de Securitate.

Ţările din Sud se tem că ţările bogate nu vor deveni doar protecţioniste, ci vor înceta să mai furnizeze ajutoare ţărilor sărace. "Nu este momentul ca fluxul de capital spre Africa să fie redus", a subliniat premierul kenyan Raila Odinga. Preşedintele columbian Alvaro Uribe şi-a exprimat aceeaşi temere pentru America Latină, unde "200 de milioane de persoane" luptă cu sărăcia.

Pe de altă parte, ciocniri soldate cu numeroase arestări au avut loc sâmbătă la Geneva între poliţişti şi manifestanţi antiglobalizare, care au protestat faţă de Forumul de la Davos, în pofida interdicţiei autorităţilor locale.
Alte articole din: Ultimele Stiri
Alte articole din: Ultimele Stiri