FMI: BNR nu poate finanţa direct deficitul bugetar

Tuesday, 04 August 2009, 14:13 Sursă: NewsIn

Autor: Realitatea.NET
Banca Naţională a Românei (BNR) nu poate finanţa direct deficitul bugetar din banii de la Fondul Monetar Internaţional (FMI), în condiţiile în care, la nivel european, băncile centrale nu pot face acest lucru, a declarat, marţi, şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks.

"Nu este o posibilitate ca BNR să finanţeze direct deficitul", a răspuns Franks întrebat dacă o parte din banii de la FMI ar putea fi folosiţi pentru acoperirea deficitului bugetar prin cumpărarea de titluri de stat de către BNR direct de la Ministerul Finanţelor Publice (MFP).

Franks a completat că FMI trebuie să fie flexibil în privinţa României, în condiţiile în care a avut această atitudine şi cu alte state din regiune, având în vedere că economiile au înregistrat scăderi puternice atât în România, cât şi în alte ţări.

Reprezentantul FMI nu a dorit să înainteze cifre legate de contracţia economiei României în acest an şi deficitul său bugetar, motivând că că negocierile nu s-au încheiat încă şi nu au definitivate evaluările.

El a precizat, însă, că scăderea economiei româneşti va fi mult mai abruptă decât prognoza Fondul iniţial, respectiv cu 4%.


Vezi mai multe


Adaugă părerea ta
Alte articole din: Ultimele Stiri