Fermierii bulgari au ajuns la disperare din cauza crizei

Friday, 27 March 2009, 10:37 Sursă: Realitatea TV

Autor: Realitatea.NET

Oierul Valentin Dimitrov a sacrificat deja o treime din turmă, iar de la o zi la alta se aşteaptă să-şi piardă ferma pentru că nu mai reuşeşte să-şi plătească ratele la bancă: "Nu a mai rămas nimic altceva, aşa că va trebui să sacrific animalele. Sau camionul, ce rost mai are să-l ţin aici?".

Agricultorii erau oricum loviţi de preţurile mici ale laptelui, importurile ieftine, nepăsarea regimurilor post-comuniste, dar şi corupţia şi birocraţia care blochează fondurile europene. Acum, criza economică globală îi va duce cu siguranţă la faliment.

Povestea lui Dimitrov se repetă aproape în fiecare fermă din Europa Centrală şi de Est, unde criza distruge microfermele. Proprietarii se simt abandonaţi de autorităţi şi protestează tot mai vehement.

Fermierii greci au blocat vama cu Bulgaria aproape trei săptămâni, în februarie, convingând astfel guvernul să le aloce jumătate de miliard de euro. Fermierii bulgari au organizat mai multe proteste, blocând un punct de trecere al frontierei cu România, însă nu au avut niciun succes. Disperaţi, aceştia spun că protestele nu se vor opri aici.


Vezi mai multe


Adaugă părerea ta
Alte articole din: Ultimele Stiri