Coronavirus - România: 1452 de cazuri confirmate

Exclusiv MONEY.RO - Ion Sturza, omul care a adus kazahii în România: O tranzacţie ca preluarea Rompetrol nu va mai reuşi nimeni

Wednesday, 19 August 2009, 19:22 Sursă: Money.ro

Acum, la doi ani de la preluare, kazahii vor capitaliza Rompetrol cu 1,5 miliarde de euro, din care prima tranşă, de 500 de milioane, a venit deja, iar miliardul o va urma în următoarele luni.

"Noi am vândut Rompetrol cu 13,5 ori EBITDA. Asta a fost recordul mondial, şi nu se va repeta niciodată. Aceasta a fost ultima tranzacţie pe plan mondial la o asemenea cotaţie, şi a fost absolut fair în condiţiile de atunci. Acum se vinde la 1-1,5 ori EBITDA. Unii spun dealul a fost supraevaluat. Aceasta a fost plata pentru a intra în Uniunea Europeană şi pe o piaţă în dezvoltare, pe care kazahii, absolut consţienti de ce livram, au plătit. Şi daca ei au plătit... noi am luat", povesteşte Ion Sturza, care urmează să părăsească managementul Rompetrol la finele acestei luni.

Valoarea de preluare a pachetului de control - 75% - a fost de 1,6 miliarde de dolari. Preţul restului de 25%, preluat recent de kazahi, nu a fost făcut public.

Citeşte mai mult pe money.ro.


Vezi mai multe


Alte articole din: Ultimele Stiri
Adaugă părerea ta
Alte articole din: Ultimele Stiri