Coronavirus - România: 114648 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Etapa a doua a programului Casa Verde a fost extinsă până pe 30 septembrie

Thursday, 10 September 2009, 09:58 Sursă: REALITATEA.NET

Pe 27 august, ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, declara că prima sesiune a programului de înlocuire sau completare a sistemelor clasice de încălzire cu sisteme care utilizează energie solară, energie geotermală şi energie eoliană ori alte sisteme care duc la îmbunătăţirea calităţii aerului, apei şi solului s-a încheiat cu depunerea a 151 de proiecte, aflate acum în analiza comisiei de evaluare. 

Valoarea acestora însumează circa 100 milioane euro, a mai spus Nemirschi.

Bugetul total pentru cele două etape ale programului Casa Verde este de 310 milioane lei (150 milioane lei, în prima etapă, respectiv 160 milioane lei în cea de-a doua).

Banii pentru acest program sunt administraţi de autorităţile locale, de aceea, persoanele care doresc să monteze panouri solare, pompe de căldură sau centrale eoliene trebuie să se adreseze mai întâi asociaţiei de locatari, care apoi poate să facă demersuri la autorităţile publice locale pentru includerea în program. De asemenea, primăriile şi consiliile locale pot depune proiecte pentru unităţile publice (cămine de copii şi de bătrâni, şcoli, grădiniţe etc.) pe care le au în administrare sau în proprietate.

Finanţarea nerambursabilă, asigurată de Administraţia Fondului pentru Mediu, se acordă în procent de până la 80% din cheltuielile eligibile ale proiectului.

Ministrul Mediului a atenţionat că numai asociaţiile de locatari care sunt branşate la sistemul centralizat de încălzire pot beneficia de finanţări prin programul Casa Verde pentru montarea de panouri solare pe bloc, iar cei care s-au debranşat se pot racorda din nou.

Ţinta programului vizează îmbunătăţirea calităţii aerului, apei şi solului, prin reducerea gradului de poluare cauzată de arderea lemnului şi a combustibililor fosili utilizaţi pentru producerea energiei termice folosite pentru încălzire şi obţinerea de apă caldă menajeră, precum şi stimularea utilizării sistemelor care folosesc în acest sens sursele de energie regenerabilă, nepoluante.

România va trebui ca în 2020 să producă 24% din energie din resurse regenerabile, cu 6 puncte procentuale mai mult decât obţine în prezent din hidroenergie şi biomasă.


Vezi mai multe


Alte articole din: Ultimele Stiri
Alte articole din: Ultimele Stiri