Coronavirus - România: 19133 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Doi poliţişti austrieci, acuzaţi de spionaj în favoarea Kazahstanului

Tuesday, 17 February 2009, 14:27 Sursă: NewsIn

Ministerul de Interne austriac a confirmat suspendarea celor doi agenţi acuzaţi că au căutat ilegal în baza de date a poliţiei EKIS adresa lui Aliev.

Cotidianul Standard scrie în ediţia de marţi că Aliev, căruia justiţia austriacă i-a pierdut oficial urma, locuieşte în Austria sub protecţia poliţiei.

La sfârşitul lunii ianuarie, un alt poliţist a fost condamnat în primă instanţă pentru spionaj în favoarea Kazahstanului.

Un tribunal din Almati l-a condamnat în ianuarie 2008 pe Aliev la 20 de ani de închisoare pentru răpirea a trei oficiali de la banca Nurbank din Kazahstan, dintre care doi, Joldas Timraliev şi Aribar Hasenov, sunt în continuare daţi dispăruţi.

Procesul s-a desfăşurat în absenţa acuzatului, care se declară nevinovat şi a cărui extrădare a fost refuzată de justiţia austriacă în august 2007, pentru că nu fuseseră reunite condiţiile unui proces echitabil. Totuşi, în ianuarie 2009, justiţia austriacă a început audierea martorilor care îl acuză pe Aliev.

Personaj controversat al vieţii politice şi lumii afacerilor din Kazahstan, Aliev a căzut în dizgraţie în primăvara anului 2007, când era ambasador în Austria, după ce ocupase şi funcţia de viceministru de externe.

Condamnat în lipsă la 20 de ani de închisoare pentru "tentativă de lovitură de stat", Rahat Aliev, în vârstă de 46 de ani, l-a acuzat pe Nazarbaiev că a lansat urmărirea sa penală pentru a-l împiedica să candideze la alegerile prezidenţiale din 2012.

Refuzarea extrădării afectează relaţiile dintre Austria şi Kazahstan, în contextul în care Viena doreşte să finalizeze proiectul gazoductului european Nabucco, ce va transporta în special gaz kazah.


Vezi mai multe


Alte articole din: Ultimele Stiri
Adaugă părerea ta
Alte articole din: Ultimele Stiri