Coronavirus - România: 196004 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Din septembrie a scăzut numărul dosarelor depuse pentru programul Prima Casă

Friday, 16 October 2009, 07:44 Sursă: Realitatea TV

Imediat după lansare, Fondul de Garantare primea zilnic peste 200 de dosare pentru a fi aprobate. Din septembrie însă numărul acestora a scăzut la 100 pe zi.

Motivele sunt mai multe, cred analiştii. În primul rând de vină sunt problemele din sistem care i-au descurajat pe mulţi. Din cele 19 bănci înscrise în program, doar cinci lucrează la capacitate maximă, trei bănci incă nu au transmis solicitari de garantare, deci blochează dosarele clienţilor, iar alte 11 au o activitate redusă.

Aşa s-a ajuns la situaţia în care mulţi doritori de casă nouă au rămas fără banii plătiţi în avans vânzătorului. Dosarele lor au rămas blocate ori la fond, ori în bancă.

Evoluţia din ultima perioadă a cursului de schimb este şi ea de-ajuns să le taie multora pofta de îndatorare. O scumpire de 27 de bani a monedei euro înregistrată de la începutul anului, la o rată de 400 de euro, înseamnă 108 lei plătiţi în plus în fiecare lună.

Pentru cei care vor totuşi să se înscrie, avem veşti bune, statul mai are bani de dat. Fondul de Garantare a Creditelor a aprobat până în prezent un numar de 4.740 dosare, majoritatea pentru locuinţe cu două camere din Bucureşti, Cluj, Tmiş, Braşov şi Iaşi. Valoarea medie a creditului a fost de 41.600 de euro.

Fondul mai are la dispoziţie 800 de milioane de euro, adică mai poate aproba peste 19.000 de dosare.


Vezi mai multe


Alte articole din: Ultimele Stiri
Alte articole din: Ultimele Stiri