Coronavirus - România: 209648 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Dezbatere Realitatea.NET: Sunteţi de acord ca Parlamentul României să fie unicameral?

Wednesday, 04 February 2009, 13:08 Sursă: REALITATEA.NET

Comisia prezidenţială ce a prezentat proiectul de modificare a Constituţiei a susţinut că înfiinţarea Parlamentului unicameral, variantă agreată de preşedintele Traian Băsescu, va duce la un proces mult mai rapid de adoptare a legilor. Constituţionaliştii susţin că soluţia unicamerală este adaptată structurii unui stat unitar, care nu cunoaşte ramificaţia federală, fiind avantajoasă şi din perspectiva costurilor deoarece se reduc astfel numărul de parlamentari.

Pe de altă parte, o singură cameră poate fi inadecvată în cazul în care intenţia este de a reprezenta, nuanţat, minoritaţi politice sau grupuri regionale. Unicameralismul nu garantează, spun membrii Comisiei, posibilitatea evitării blocajelor de natură constituţională, o a doua lectură în camera superioară poate fi salutară, după cum departajarea atribuţiilor între cele două camere poate fi utilă.

Preşedintele Traian Băsescu a susţinut, în discursul rostit după prezentarea raportului Comsiei, că este adeptul Parlamentului unicameral, arătând că România are deja o a doua Cameră, în Parlamentul European.

Ce părere aveţi despre modificarea Constituţiei astfel încât România să aibă un Parlament unicameral? Care credeţi că ar fi avantajele şi dezavantajele unui astfel de sistem?

 Alte articole din: Ultimele Stiri
Alte articole din: Ultimele Stiri