Deficitul bugetar a ajuns la 14,3 miliarde de lei

Sunday, 02 August 2009, 08:50 Sursă: Realitatea TV

Autor: Realitatea.NET

Guvernul Boc a reuşit în an de criză să cheltuiască în primele şase luni cu 5,6% mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Şi asta în condiţiile în care veniturile au fost mai mici cu 5,1%.

Cheltuielile de personal în primul semestru au fost cu 12 procente mai mari decât anul trecut chiar dacă 4.535 au fost disponibilizate. La fel, cheltuielile cu plata dobânzilor au înregistrat o creştere cu 55% din cauza celor peste 40 de împrumuturi luate de stat în 2009.

Deşi are cheltuieli mai mari, Guvernul a făcut economie la investiţii. La jumătatea anului, Executivul a investit doar o treime din suma estimată pentru tot anul şi cu un sfert mai puţin decât în 2008. Banii care s-au strâns totuşi au ca sursă impozitul pe venit. Acesta a adus cu 8% mai mulţi bani la buget decât în primele şase luni din 2008, în timp ce suma strânsă din impozitul pe profit s-a micşorat cu acelaşi procent.

Încasările din TVA sunt şi ele mai mici cu 15 procente faţă de anul trecut. Deficitul bugetar a ajuns la 14,3 miliarde de lei şi nu depăşeşte valoarea de 14,5 miliarde negociată cu FMI.

Adaugă părerea ta
Alte articole din: Ultimele Stiri