Coronavirus - România: 697898 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Dacă nu exista Revoluţia din 89, ar fi existat Revoluţia din 90, crede o elevă premiată cu aur la Olimpiada Internaţională de Astrofizică

Thursday, 17 December 2009, 10:20 Sursă: REALITATEA.NET

REALITATEA.NET a stat de vorbă cu Ioana Zelko, olimpică medaliată cu aur la Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică desfăşurată în Iran, despre Revoluţia din decembrie 1989.  Am încercat să aflăm care este părerea unei tinere de 18 ani, premiată cu cea mai înaltă distincţie la o olimpiadă internaţională, dar născută doi ani după Revoluţia din România,  despre evenimentele petrecute în urmă cu 20 de ani.

Ce ştii despre evenimentele din 1989?

Ioana Zelko: Mi s-a părut că după o perioadă în care românii au avut foarte multe lipsuri şi nevoi, revoluţia de la Timişoara a venit ca o instigare foarte puternică spre libertate. A fost nevoie de doar câteva scântei pentru ca fenomenul să se răspândească în întreaga ţară.

Ce nu aveau tinerii români acum 20 de ani, faţă de cei de acum?

Ioana Zelko: Tinerii nu aveau posibilitatea să îşi urmeze dorinţele. Acum sunt mult mai multe opţiuni în orice domeniu. Atunci nu puteai să călătoreşti aşa de mult. Libertatea de exprimare nu prea exista în acele vremuri.

Dacă nu ar fi fost revoluţia din \'89, cum ar fi arătat viaţa unui tânăr de 18 ani astăzi?

Ioana Zelko: Dacă nu ar început revoluţia de la Timişoara în 1989 ar fi început în 1990. Asta pentru că oamenii nu ar mai fi rezistat mult, era prea multă presiune socială. Ar fi izbucnit oricum. Exact ca şi în ţările din jurul nostru.  Dacă totuşi ar fi fost înăbuşită revoluţia, astăzi nu cred că am fi avut surse de informare puse la dispoziţie atât de bine, iar sursele de comunicare erau 100% suprimate. Nivelul de trai ar fi fost mai scăzut în România - de la haine şi până la mâncare.

Ce tehnologii crezi că ar fi avut la dispoziţie elevii români dacă  nu exista Timişoara 89?

Ioana Zelko: Am fi avut tehnologia de azi, nu cred că poţi să interzici tehnologia, nu poţi să ignori era computerelor, dar e uşor să interzici anumite site-uri într-o ţară.

Cum crezi ca era viaţa de liceu până în 1989?

Ioana Zelko: Cred că elevii nu aveau voie să spună anumite lucruri, libertatea de exprimare era suprimată, probabil că religia nu se studia în şcoală.

Ştii vreun cântec reprezentativ pentru perioada comunistă?

Ioana Zelko: \"Am cravata mea, sunt pionier\" şi \"Trei culori\".

Şi îţi plac aceste cântece?

Ioana Zelko: Nu cred că pot să îmi placă. Înţeleg care era mesajul lor. Era un mesaj de venerare. Erau cu toţii conştienţi de acest mesaj. Dar continuau să îl cânte. Probabil de frică sau erau obligaţi.

Despre toate acestea Ioana ne-a povestit că a aflat de pe Internet şi din discuţiile purtate cu alte persoane. Lecţiile de istorie nu au fost amintite la capitolul surse de informare despre Revoluţia din decembrie 1989.

Alte articole din: Ultimele Stiri
Alte articole din: Ultimele Stiri