Curtea de Apel Bucureşti a decis suspendarea protestelor şi revenirea în sala de judecată

Friday, 25 September 2009, 08:18 Sursă: REALITATEA.NET

Magistraţii Curţilor de Apel Bucureşti şi Cluj au decis suspendarea protestelor şi revenirea în sala de judecată de luni. Viorica Costiniu (CAB) a anunţat că, pe 20 noiembrie, va avea loc o nouă Adunare Generală, pentru a evalua rezultatele comisiei speciale din Parlament pentru justiţie şi ce s-a întâmplat cu bugetul instanţelor.
Adaugă părerea ta

Judecătorii Curţilor de Apel Bucureşti şi Cluj s-au reunit vineri dimineaţă în cadrul Adunărilor Generale, pentru a decide dacă vor mai continua protestele, în condiţiile în care principiile Pactului pentru Justiţie au fost semnate, joi, de către magistraţi şi politicieni.

Tot vineri, magistraţii Curţilor de Apel din Oradea, Braşov şi cei din Timişoara se reunesc, în Adunările generale ale judecătorilor, pentru a discuta despre posibilitatea suspendării sau încetării protestului, informează NewsIn.

Judecătorii Tribunalului Cluj au decis vineri suspendarea protestelor şi reluarea activităţii începând cu 28 septembrie, până la data finalizării lucrărilor la Pactul pentru Justiţie.

"Adunarea Generală a Judecătorilor din cadrul Tribunalului Cluj a hotărât suspendarea protestului început la data de 1 septembrie şi realuarea activităţii începând cu data de 28 septembrie 2009, până la data finalizării lucrărilor Comisiei parlamentare privind Pactul pe Justiţie", se arată într-un comunicat de presă al instanţei clujene.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va organiza luni, 28 septembrie, începând cu ora 13.00, Adunarea generală a judecătorilor, pentru a discuta despre posibilitatea suspendării sau încetării protestului, au declarat, pentru NewsIn, reprezentanţi ai instanţei.

Judecătorii Tribunalului Bucureşti se vor reuni luni, în Adunarea Generală, pentru a decide asupra protestului, în urma adoptării principiilor Pactului pentru Justiţie, potrivit oficialilor instanţei.

Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Virgil Andreieş, le-a cerut magistraţilor, joi, cu ocazia întâlnirii dintre asociaţiile profesionale, conducerea Consiliului, conducerea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi politicieni, de la sediul Institutul naţional al magistraturii, să suspende protestul declanşat în urmă cu trei săptămâni, având în vedere că principiile Pactului pentru Justiţie au fost adoptate.

Principiile Pactului pentru Justiţie se referă la independenţa justiţiei, finanţarea sistemului, relaţia justiţiei cu alte puteri ale statului, asigurarea bunei administrări, condiţia judecătorului şi imaginea publică.

Documentul a fost semnat de Uniunea Naţională a Judecătorilor din România, Asociaţia Magistraţilor din România, Reţeaua Naţionala a Adunărilor Generale ale judecătorilor, Consiliul Superior al Magistraturii şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Din partea partidelor, au semnat PSD şi PNL, iar reprezentantul PD-L, Mircea Toader, doar a consemnat că a participat la dezbatere, fără să îşi asume, însă, din partea partidului şi prevederile acestui act.

Totodată, secretarul de stat în Ministerul Justiţiei, Gabriel Tănăsescu, a declarat că ministerul pe care îl reprezintă va discuta despre semnarea unui Pact pentru Justiţie doar atunci când magistraţii vor înceta protestele.