Crin Antonescu i-a cerut preşedintelui să nu promulge legile pe care Guvernul şi-a angajat răspunderea

Sunday, 04 October 2009, 10:48 Sursă: NewsIn

Preşedintele PNL Crin Antonescu i-a solicitat duminică, de la Bacău, şefului statului să nu promulge legile pe care Guvernul şi-a angajat răspunderea în Parlament, referindu-se cu precădere la Legea salarizării unitare, în contextul grevelor generale anunţate pentru 5 octombrie.
Adaugă părerea ta

"Îi cer preşedintelui Traian Băsescu să nu promulge aceste legi (legile pe care şi-a asumat răspunderea premierul Boc, în principal legea unică de salarizare - n.r.)", a cerut Antonescu.

Liderul PNL a menţionat că este vorba de legi "pe care primul ministru, la indicaţia preşeditelui de bună seamă, le-a asumat fără dezbatere în Parlament, fără consultare, fără acord, fără o înţelegere cu partenerii sociali" şi a atras atenţia asupra riscului pe care-l prezintă pentru "o economie destabilizată ca a României" un val de proteste sociale.

"Preşedintele are posibilitatea de a nu promulga aceste legi, deşi, evident, este cel care le-a comandat premierului Boc şi îi cer ca, aşa cum acum câteva zile declara că este solidar cu sindicatele, să se manifeste şi ca preşedinte ca atare, iar faptul că nu le va promulga va da posibilitatea şi guvernului, oricare ar fi el, şi partenerilor sociali, să revină asupra punctelor esenţiale din aceste legi", a cerut Antonescu.

Guvernul şi-a angajat răspunderea în Parlament pe Legea educaţiei, Legea privind reorganizarea autorităţilor publice şi Legea salarizării unitare. Aceasta din urmă a făcut subiectul unei moţiuni de cenzură a opoziţiei, care nu a strâns însă numărul suficient de voturi pentru a fi adoptată de Parlament. În acest moment, toate cele trei proiecte sunt contestate de reprezentanţii opoziţiei la Curtea Constituţională.

Peste 800.000 de salariaţi din administraţia publică, sănătate şi învăţământ au întrerupt luni activitatea.