Alegeri locale 2020 Vezi rezultatele parțiale

Contribuţia lunară plătită de familiile bolnavilor psihici a crescut de zece ori

Saturday, 10 January 2009, 10:37 Sursă: Realitatea TV

Marusia Bolohan, o pensionară de 56 de ani, se luptă să-şi îngrijească mama bolnavă de Alzheimer. La cei 86 de ani, bătrâna a fost grav afectată de boala uitării şi stă de mai bine de zece ani în spital.

Dacă pacientul trăieşte într-o vreme a uitării, membrii familiei sunt conştienţi de o realitate cruntă. Anul trecut pensionara de 56 de ani trebuia să scoată din buzunar puţin peste 170 de lei pentru a-şi ţine mama în spital, acum trebuie să plătească de zece ori mai mult.

\'\'Aş mai rămâne cu 200 de lei din care ar trebui să plătesc utilităţi, mâncare. Nu-mi voi putea susţine cheltuielile zilnice\'\', susţine Marusia Bolohan.

Situaţia pare fără rezolvare.

\'\'Nu voi putea să o îngrijesc acasă. În nici un caz. Mi se pare că aş omorî-o cu mâna mea. V-am spus că este dependentă de ajutorul medical de urgenţă. Va trebui să-mi iau ceva de lucru ca să pot să acopăr suma asta\'\', mai spune femeia.

Cazul pensionarei nu este singular. Contribuţia lunară plătită de familiile bolnavilor psihici a crescut de la o lună la alta. Decizia de mărire a fost luată de Guvernul Tăriceanu în decembrie 2008 şi ar trebui să fie aplicată din această lună. Sumele plătite se stabilesc în funcţie de veniturile pe cap de familie, iar cei care au venituri mai mari de 230 de lei vor plăti 100% din costuri, adică 1724 de lei.

\'\'Costul până în decembrie 2008 era de 175 de lei, acuma este de 1724\'\', spune Gabriela Cântăreţu, director general adjunct Direcţia Socială şi Protecţia Copilului sector 1.

Sunt scutiţi de plată cei cu handicap de gradul şase şi cei care au venitul net pe membru de familie sub 105 lei.


Vezi mai multe


Alte articole din: Ultimele Stiri
Alte articole din: Ultimele Stiri