Coronavirus - România: 18594 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Consiliul Europei: Deficitul bugetar al României va creşte la 5,6% din PIB în 2010, de la 5,1% din PIB în 2009

Monday, 04 May 2009, 10:13 Sursă: NewsIn

"Deficitul bugetar este estimat să scadă la 5,1% din PIB în 2009. Bugetul adoptat în februarie conţine o serie de măsuri pentru corectarea deficitului, printre care îngheţarea recrutărilor şi reducerea unori sporuri în sectorul public, tăierea cheltuielilor cu bunurile şi serviciile, limitarea majorărilor de pensii la rata inflaţiei, o creştere cu 3 puncte procentuale a contribuţiilor pentru pensii şi grăbirea unor creşteri de accize", arată prognoza publicată luni de Comisie.

În 2008, deficitul bugetar s-a plasat, după standarde ESA 95, la 5,4% din PIB. 

Prognoza CE este în linie cu ţinta de deficit stabilită de Guvern pentru acest an, de 4,6% din PIB după standarde româneşti de contabilitate.

"Programul economic asumat de autorităţile române presupune presupune noi măsuri de ajustare fiscală pe partea de cheltuieli publice, noi reduceri ale fondului de salarii în sectorul bugetar, precum şi ale cheltuielilor cu bunurile şi serviciile şi de capital, precum şi tăierea unor subvenţii", se mai arată în prognoză.

Măsurile sunt reflectate în rectificarea bugetară aprobată de guvern din aprilie 2009. 

"Dacă presupunem că politicile fiscale nu se vor schimba, deficitul bugetar ar trebui să crească la aproximativ 5,5% din PIB în 2010. Cu toate acestea, în programul de asistenţă financiară încheiat de România, autorităţile s-au angajat să continue ajustarea fiscală şi în 2010, ţintind un deficit sub 3% din PIB în 2011", se mai arată în raportul CE.

Executivul european prognozează o comprimare a economiei României cu 4% în 2009 şi o stagnare în 2010.


Vezi mai multe


Alte articole din: Ultimele Stiri
Adaugă părerea ta
Alte articole din: Ultimele Stiri