Coronavirus - România: 118054 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

CE a trimis avertisment României pentru nerespectarea standardelor UE de calitate a aerului

Friday, 20 November 2009, 13:35 Sursă: NewsIn

Comisia Europeană (CE) a emis vineri avertismente către opt state membre, printre care şi România, privind eşecul repetat de a îmbunătăţi calitatea aerului, potrivit unui comunicat transmis de executivul european.

Astfel, au fost trimise scrisori Austriei, Belgiei, Danemarcei, Franţei, Greciei, României, Slovaciei şi Ungariei, avertismentele referindu-se la emisiile excedentare de particule minuscule în suspensie cunoscute sub numele de PM 10.

Ministerul Mediului nu a primit până în prezent scrisoarea de avertisment de la Comisia Europeană privind nerespectarea standardelor UE de calitate a aerului şi va formula un răspuns abia după primirea acestui document.

Numeroase state membre au solicitat o extindere a termenului pentru atingerea standardului PM 10 până în iunie 2011, iar ţărilor care au demonstrat că fac eforturi în vederea respectării acestui standard li s-au acordat unele prelungiri.

Statele membre trebuie să demonstreze că au înregistrat progrese în vederea respectării standardelor până la termenul limită prelungit şi că pun în aplicare un plan privind calitatea aerului cu acţiuni de reducere a emisiilor relevante pentru fiecare zonă de calitate a aerului.

CE a precizat că aceste scrisori de avertisment au fost trimise ţărilor unde a constatat întârzieri. Franţa a primit în plus o scrisoare separată referitoare la incapacitatea sa de a controla emisiile de dioxid de sulf, după primul avertisment primit de la CE în luna iunie.

\"Poluarea cu particule în suspensie prezintă grave consecinţe pentru sănătatea umană şi sunt necesare standarde stricte. Aceste standarde trebuie aplicate pentru a-i proteja pe cetăţenii de pe tot cuprinsul UE şi prin urmare le solicit acestor opt state membre să remedieze abaterile şi să îmbunătăţească protecţia cetăţenilor cât mai curând posibil. Sănătatea umană este o prioritate de vârf. Nu se poate tolera nicio întârziere\", a declarat comisarul pentru mediu, Stavros Dimas.

Comisia poate intenta acţiuni în justiţie împotriva statelor membre care nu-şi respectă obligaţiile.


Vezi mai multe


Alte articole din: Ultimele Stiri
Alte articole din: Ultimele Stiri